… Ένα παστίτσιο έχω μέσα μου. Όχι στην κοιλιά μου, στην καρδιά μου. Ανακατωσούρα μεγάλη, αναστάτωση, παστίτσιο δηλαδή ιταλιστί.
Κι αφού παστίτσιο σημαίνει ανακάτεμα και ανακατωσούρα, εμείς τι παιδευόμαστε και το φτιάχνουμε προσεκτικά σε στρώσεις;
Και βάλε προσεκτικά κάτω-κάτω το μακαρόνι το χοντρό και ίσιωσέ το να κάτσει όμορφα ο κιμάς από πάνω, κάνε και την τελευταία στρώση με μακαρόνια και ξαναΐσιωσέ τα για να κάτσει όμορφα η μπεσαμέλ από πάνω.
Αρκετά. Ας επικρατήσει επιτέλους το χάος και η ανακατωσούρα για να λάβει το παστίτσιο εκδίκηση …
Παστίτσιο ανακατεμένο
υλικά:
400-500 γρ. κιμάς (εδώ βόειος)
1 καρότο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά τοματοπελτές
λίγο λευκό κρασί
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι (εδώ ολικής)
Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
500 γρ. γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
1 αυγό (προαιρετικά)
τριμμένο τυρί (εδώ ημίσκληρο με χαμηλά λιπαρά)
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε τον κιμά.
Τον ανακατεύουμε με πηρούνα μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη.
Τα σωτάρουμε μαζί για 5΄ και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ και τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο νερό.
Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί ο κιμάς, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 40΄.
Βράζουμε το κοφτό μακαρονάκι σε άφθονο αλατισμένο νερό για 1΄-2΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Το στραγγίζουμε και το ανακατεύουμε με τον κιμά.
Αν θέλουμε εμπλουτίζουμε το μείγμα και με 2-3 κουταλιές τυρί κότατζ.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε το μείγμα μακαρονιών και κιμά.
Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ λυώνουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη και προσθέτουμε το αλεύρι.
Το καβουρντίζουμε 2΄-3΄ και ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς με τον αυγοδάρτη.
Μόλις η μπεσαμέλ πάρει την επιθυμητή πυκνότητα αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε, αν θέλουμε, το αυγό.
Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο.
Στρώνουμε τη μπεσαμέλ στην επιφάνεια του φαγητού.
Ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και αφήνουμε για 5΄ στον αέρα ή το γκριλ για να πάρει χρώμα η επιφάνεια.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου