… "Φάτε ψωμοτύρι και ντομάτα" ήταν η σταθερή απάντηση των μεγάλων, όταν δεν είχαν κάτι άλλο πρόχειρο να μας ταΐσουν, φαγανά πιτσιρίκια όπως ήμασταν.
Ψωμοτύρι και ντομάτα θα ταΐσω κι εγώ το πόπολο σήμερα που δεν προφταίνω να μαγειρέψω. Μόνο που θα είναι περιωπής. Με ψωμί ολικής, μοτσαρέλα και ντομάτα, όλα μαζί φουρνιστά και λαχταριστά …
Γκρατέν ψωμιού με ντομάτα και μοτσαρέλα
υλικά:
8 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
2 μπάλες μοτσαρέλα
2-3 μεγάλες ντομάτες
150 ml φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά
4 κουταλιές γάλα εβαπορέ
2 αυγά
προαιρετικά: μυρωδικό της επιλογής μας
Εάν χρησιμοποιήσουμε μπαγιάτικο ψωμί, το μουλιάζουμε πρώτα για μισή ώρα σε 100 ml γάλα.
Κόβουμε το ψωμί σε ισόπαχες φέτες, τη μοτσαρέλα σε ροδέλες και τη ντομάτα επίσης.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε όρθιες και εναλλάξ τις φέτες του ψωμιού, της μοτσαρέλας και της ντομάτας.
Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και το εβαπορέ, το αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε τις στρώσεις προσεκτικά.
Αν έχουμε λίγο χρόνο αφήνουμε το φαγητό να τραβήξει, τα υγρά και να αφρατέψει το ψωμί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς Κελσίου, για 15΄-20΄, ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ξεροψηθεί το ψωμί.
Σερβίρουμε αμέσως.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου