… Γλυκιά φοκάτσια ξεκίνησα να φτιάξω, κι όλο τη γλυκιά Μαράτα θυμόμουνα. Βέβαια έχω μια κάποια ηλικία, αλλά δεν είμαι και σαν την Πελοπόννησο για να έχω ακούσματα απ’ την εποχή του ελαφρού τραγουδιού.
Και καλά ένα Γούναρη, έναν Τώνη Μαρούδα, έναν Αττίκ λίγο-πολύ τους έχει ακουστά η κλάση μου. Αλλά την Κάκια Μένδρη; Από σπού κι ωσπού;
Οι συνειρμοί όμως δουλεύουν αυτόνομα κι ανεξέλεγκτα και το μυαλό μου διάλεξε να θυμηθεί τη Μαράτα – τρέχα γύρευε γιατί.
Αν είχα επιλογή, θα προτιμούσα ν’ ανακαλώ τα αυτοσχέδια δίστιχα του Δονάλδιου προς τη δόνα Νταιζίτα του, όπως τα Γλυκιά μου σενιορίτα, σου φτιάχνω τηγανίτα και άλλα χαριτωμένα παρόμοια …
Με συνειρμούς ή χωρίς πάντως, την έφτιαξα τη γλυκιά φοκάτσια κι ήταν πράγματι γλυκιά. Γλυκύτατη …
Φοκάτσια γλυκιά με βερύκοκκα και κεράσι
υλικά:
200 γρ. ρικότα ή ανθότυρο ή τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
1 αυγό
3 κουταλιές ζάχαρη
8 βερύκοκκα
κεράσια φρέσκα ή γλυκό κουταλιού
2 κουταλιές κουκουνάρι
1 συσκευασία αφράτη ζύμη για πίτσα
Μουλιάζουμε το κουκουνάρι σε μπωλάκι με λίγο νερό (για να αποκτήσει υγρασία και να μην αρπάξει στο ψήσιμο).
Δουλεύουμε με πηρούνι το τυρί να μαλακώσει και ρίχνουμε το αυγό και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μία λεία κρέμα.
Απλώνουμε τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί και φτιάχνουμε ένα κορδόνι γυρνώντας τις άκρες ελαφρά προς τα μέσα με τα δάχτυλά μας.
Δημιουργούμε δηλαδή ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα απλώσουμε την κρέμα τυριού και τα φρούτα.
Τρυπάμε τη ζύμη πολλές φορές με πηρούνι.
Απλώνουμε το μείγμα του τυριού μέσα στο ‘κάδρο’ της ζύμης.
Αραδιάζουμε από πάνω τα βερύκοκκα σε φέτες.
Ανάμεσα βάζουμε τα κεράσια και σκορπίζουμε από πάνω το κουκουνάρι, αφού το στραγγίσουμε καλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 210 βαθμούς κελσίου, για 12΄-17΄, ανάλογα και με το φούρνο.
Σερβίρουμε τη φοκάτσια χλιαρή αλλά και κρύα.
Ωραία αυτή η εκδοχή της φοκατσιας!Με βάζεις σε πειρασμό τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθώος κι ανώδυνος αυτός ο πειρασμός. Μπορούμε αν υποκύψουμε ευχαρίστως και, κυρίως, χωρίς τύψεις και συνέπειες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Πάντα μ' έναν καλό λόγο, που μετράει περισσότερο αφού προέρχεται από Mageirissa!