Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Λαζάνια α λα μπολωνέζ με ραγού λαγού …

ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΕΝΑ ΛΑΓΟ

… Είπαμε να φάμε ένα λαγό, κι ούτε αυτός μας έφαγε, ούτε κι εμείς. Και νά ’ταν κι ολόκληρος να πω. Μισός ήταν ο δόλιος και πάλι δεν τον καταφέραμε τρεις νοματαίοι, ο ένας χορτοφάγος. Μπόλικο ψαχνό μας περίσσεψε αλλά, παρότι καλοψημμένο και μαλακό, δύσκολα θα ξαναζεσταθεί χωρίς να σκληρύνει.
Καλύτερα να το χωρίσω με τα χέρια σε μικρά-μικρά κομμάτια και να το βάλω να βράσει σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας, για να παραμείνει μαλακό. Τόσα μυρωδικά και μπαχαρικά που έχει, συν το κρασί στο οποίο λούστηκε, θα κάνει μια εξαιρετική αυτοσχέδια μπολονέζ …


Λαζάνια α λα μπολωνέζ με ραγού λαγού


ΠΙΑΤΟ


υλικά:
300-400 γρ. περισσεύματα από ψαχνό (από λαγό, γαλοπούλα …)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μέτρια καρότα
400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή ντοματοχυμός
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
λίγο κόκκινο κρασί

Για την αραιή μπεσαμέλ:
70 γρ. μαργαρίνη                 
70 γρ. αλεύρι
1 λίτρο άπαχο γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

500 γρ. λαζάνια
1 μπάλα μοτσαρέλα
τριμμένη γραβιέρα






Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε για 5΄ σε μισή κούπα νερό. 

Ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι και το καρότο, σωτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα ψαχνά.



ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ
ΚΑΙ ΛΑΓΟΣ



Τα καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά για ένα πεντάλεπτο και σβήνουμε με το κρασί. 

Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ και ζεστό νερό να σκεπάσει κρέας και λαχανικά. 

Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 30΄-40΄. 

Επειδή θα χρησιμοποιήσουμε τα λαζάνια χωρίς να τα βράσουμε, αφήνουμε τη σάλτσα ντομάτας σχετικά αραιή.



ΝΤΟΜΑΤΑ
ΡΑΓΟΥ


Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ ξεκινώντας από τη μαργαρίνη, που τη βάζουμε να λυώσει σε κατσαρολάκι. 

Ρίχνουμε το αλεύρι, καβουρντίζουμε για 3΄-4΄ μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα και ρίχνουμε το γάλα, κρύο. 

Αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να έχουμε μια αραιή μπεσαμέλ. 

Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο και αποσύρουμε από τη φωτιά.



ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΑΡΧΗ
ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑΜΠΕΣΑΜΕΛ



Χωρίζουμε τα λαζάνια της συσκευασίας σε 3 στοίβες. 

Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι ή πυρέξ και ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ. 

Βάζουμε την πρώτη στρώση λαζάνια, τα οποία θα πατούν το ένα πάνω στο άλλο, και τα περιχύνουμε με 1 ακόμη κουτάλα μπεσαμέλ. 

Αδειάζουμε πάνω στα λαζάνια το μισό ραγού.



ΛΑΖΑΝΙΑ ΒΑΣΗ

ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΩΣΗ



Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνοντας τη δεύτερη στρώση λαζάνια και καλύπτοντάς τα με το υπόλοιπο ραγού. 

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα λαζάνια, περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και κουνάμε το πυρέξ για να πάει παντού.



ΞΑΝΑ ΛΑΖΑΝΙΑ
ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ



Κόβουμε από πάνω με το χέρι τη μοτσαρέλα σε μικρά κομμάτια. 

Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο.


ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 40΄ περίπου. 

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, κατά προτίμηση με αέρα, για 5΄-10΄ ακόμη, για να πάρει χρώμα η επιφάνεια. 

 Σερβίρουμε.

 

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου