… Παράξενο φαγητό για επέτειο θα πει κανείς. Αν το καλοσκεφτείς όμως δεν είναι και τόσο παράξενο.
Πρώτον διότι στα 21 χρόνια έγγαμου βίου έχω κάνει τραπέζια περισσότερα κι απ’ του ΙΚΕΑ κι έχω μαγειρέψει σχεδόν τα πάντα. ΄Έπειτα αφού ο άνθρωπος λατρεύει τα φασόλια, γιατί εγώ να του χαλάσω την καρδιά; Και τέλος γιατί να χάσω την ευκαιρία να δοκιμάσω μία ακόμη συνταγή του Jamie Oliver;
Εξάλλου δεν είναι παρά το πρώτο πιάτο του γεύματος …
Σούπα βελουτέ με φασόλια και πράσα
υλικά:
2 τρυφερά πράσα*
θυμάρι φρέσκο ή ξερό
1-2 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες)
1 κονσέρβα άσπρα φασόλια (400 γρ.)
500 ml ζωμός κότας ή ζεστό νερό
ξύσμα λεμονιού
Για το σερβίρισμα:
3 φέτες μπέικον
στραγγιστό γιαούρτι
φύλλα από πράσινο κρεμμυδάκι
*Παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, στις λαϊκές μπορεί κανείς και τώρα να βρει μικρά και τρυφερά πράσα. Εγώ έχω πάντα στην κατάψυξη άφθονα χειμωνιάτικα πράσα κομμένα σε ροδέλες, τα οποία βάζω κατευθείαν στην κατσαρόλα χωρίς να τα ξεπαγώσω.
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Τα αχνίζουμε σε λίγο νερό να μαλακώσουν κι ύστερα τα αλατίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι, το σκόρδο και το θυμάρι.
Τα σωτάρουμε ελαφρά, ρίχνουμε μια κουτάλα ζωμό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για 15΄.
Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα ξεπλένουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Αρωματίζουμε με το ξύσμα και προσθέτουμε το ζωμό.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 10΄-15΄.
Πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ, αραιώνοντάς την αν χρειαστεί με λίγο ακόμη νερό ή ζωμό.
Σερβίρουμε τη σούπα σκέτη, γαρνιρισμένη με κομμάτια ψημμένου μπέικον ή/και με μια κουταλιά γιαούρτι και φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι, ραντισμένη με λίγο ελαιόλαδο.
… Αλλά η καθημερινή τους συνεννόηση βασιζόταν και στη μουρμούρα, την είχαν συνηθίσει, τη χρειάζονταν, δεν κόστιζε, γιατί ξέρανε καλά πως η έγνοια και η φροντίδα εκφράζονται με πολλούς τρόπους και καμιά φορά η αθώα γκρίνια φτιάχνει ένα γνώριμο τέμπο και γίνεται το ισχυρότερο πιστοποιητικό μακροβιότητας μιας σχέσης.
Ιωάννα Καρυστιάνη - Σουέλ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου