… Η Μάτα η ντομάτα έχει την τιμητική της τον καυτό μήνα Αύγουστο. Και πώς αλλιώς να γίνει; Μπαξέδες, χωράφια, γλάστρες, κήποι και ζαρντινιέρες ξεχειλίζουν από γινωμένες ντομάτες. Στην καλύτερη εποχή τους, την εποχή της αφθονίας και της πλήρους ωριμότητάς τους.
Τιμή και δόξα στο Χριστόφορο Κολόμβο λοιπόν που πήρε το αφράτο φρούτο, το tomatl των Αζτέκων και τό ’φερε κατά τα μέρη μας. Και πόσο λυπάμαι τα χρόνια που πήγαν χαμένα πριν κάποιος –τολμηρός, χαζούλης ή πειναλέων- αποφασίσει να φάει τον καρπό του έως τότε διακοσμητικού φυτού.
Ακόμη κι έτσι η ευρύτατη διάδοση της ντομάτας ανά την υφήλιο κάλυψε τάχιστα το χαμένο χρόνο και το άλλοτε χρυσό μήλο του Περού έγινε αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κουζίνας. Δεμένη άρρηκτα με τη μεσογειακή κουζίνα, τόσο που ξεχνάμε ότι ήρθε στην Ελλάδα μόλις στις αρχές του 18ου αιώνα.
Καλά κι άγια όλα αυτά αλλά φτάνει η θεωρία, Ελενάκι. Ξύπνησε πάλι μέσα σου ο ιστορικός-αρχαιολόγος και σταματημό δεν έχεις. Αρκετά με τα λόγια, τι θά ’λεγες και για κανά έργο;
Ακούσατε, ακούσατε. Σήμερα στην πόλη σας …
Τσιζκέικ με ελληνικά τυριά και γλασαρισμένα ντοματίνια
υλικά:
Για τη βάση:
2 κούπες κρητικά παξιμάδια (κρίθινα, σίκαλης)
1/2 κούπα λάδι ή βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κούπα τριμμένο τυρί (ημίσκληρο, κασέρι, γραβιέρα)
Για τη γέμιση:
300 γρ. ανθότυρο
250 γρ. κατίκι
1 κεσεδάκι (200 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
2 αυγά
δυόσμος, αλάτι
Για την κάλυψη:
250-300 γρ. ντοματίνια
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι πετιμέζι (ή βαλσαμικό ξύδι)
βασιλικός
Τρίβουμε τα παξιμάδια στο μπλέντερ και τα ανακατεύουμε με τη λιπαρή ουσία που προτιμάμε και το τυρί.
Στρώνουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση και διάμετρο 26 εκ.
Το αφήνουμε στην κατάψυξη να σφίξει για 20΄ περίπου.
Χτυπάμε το ανθότυρο, το κατίκι, το γιαούρτι και τα αυγά μέχρι να γίνουν ένα παχύρρευστο μείγμα.
Αλατίζουμε ελαφρά και αρωματίζουμε με μια πρέζα δυόσμο.
Αδειάζουμε το μείγμα των τυριών στη βάση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς κελσίου, για 40΄.
Η κρέμα θα έχει πήξει, ίσως να έχει σκάσει και σε μερικά σημεία, και θα έχει πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.
Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το σκόρδο και τα ντοματίνια, κομμένα στη μέση.
Αλατοπιπερώνουμε και νοστιμίζουμε με την πάπρικα.
Ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι μέχρι τα ντοματίνια ν’ αρχίσουν να ζαρώνουν.
Πετάμε το σκόρδο και ρίχνουμε το πετιμέζι και το βασιλικό.
Κουνάμε το τηγάνι για να καλυφθούν όλα τα ντοματίνια από το γλάσσο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
΄Όταν το τσιζκέικ κρυώσει απλώνουμε τα γλασσαρισμένα ντοματίνια στην επιφάνειά του.
Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου