… Είναι το ταίρι του. Ο ΄Άμποτ για τον Κοστέλλο, ο τέντζερης για το καπάκι, ο Χοντρός για το Λιγνό, το καρότο για το λαγό, ο Κάστωρ για τον Πολυδεύκη, ο Γουίνι για τον Κρίστοφερ Ρόμπιν, το αγγουράκι για το τζατζίκι, ο Μαρκαντώνιος -άντε κι ο Ιούλιος- για την Κλεοπάτρα.
Αυτό που οι ρομαντικοί ή οι νερόβραστοι λένε πως υπάρχει για τον καθένα μας, ακόμη και στην άλλη άκρη της γης.
Αυτό που αξίζει να ψάξουμε παντού για να το βρούμε ή να περιμένουμε μέχρι να μας βρει.
Δε βαριέσαι. Αν είναι νά ’ρθει θε να ’ρθεί, αλλιώς θα προσπεράσει.
΄Έτσι και με τις πιπεριές. Για χρόνια σου τις έφτιαχνα μόνες τους, γεμισμένες με φέτα ή ανθότυρο. Μεζεδάκι, συνοδευτικό ή και λύση ανάγκης όταν παραμαζεύονται το καλοκαίρι οι πιπεριές σε κήπο και ψυγείο. Μόνες τους πάντα.
Μέχρι σήμερα που ανακάλυψα το ταίρι τους. Σε μια τουρκική συνταγή, τις Lorlu Domates Dolması, τουτέστιν …
Ντομάτες γεμιστές με ανθότυρο
υλικά:
4 μέτριες ντομάτες
Για τη γέμιση:
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές λάδι
η ψίχα απ’ τις ντομάτες, ψιλοκομμένη
ανθότυρο
1 κουταλιά καρύδι τριμμένο
μαϊντανός ή δυόσμος
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
προαιρετικά: πράσινες πιπεριές κέρατο
Πλένουμε τις ντομάτες και κόβουμε οριζόντια ένα καπάκι χωρίς να το αποχωρίσουμε εντελώς από τη ντομάτα.
Αδειάζουμε την ψίχα με ένα κουτάλι και αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό κάθε ντομάτας.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγανάκι και ροδίζουμε το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε και την ψίχα από τις ντομάτες και τα μαγειρεύουμε μαζί μέχρι να μαλακώσουν και να φύγουν τα υγρά της ντομάτας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε το ανθότυρο, πατημένο με πηρούνι, τα μυρωδικά και το καρύδι.
Αλατοπιπερώνουμε, νοστιμίζουμε με κύμινο και ανακατεύουμε τη γέμιση.
Γεμίζουμε τις ντομάτες και κλείνουμε το καπάκι.
Τρυπάμε τις πιπεριές με πηρούνι 3-4 φορές και τις γεμίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
Αν θέλουμε τις κλείνουμε με μια μπουκιά ψωμί.
Βάζουμε τα γεμιστά σε πυρίμαχο σκεύος και τα ραντίζουμε με λίγο λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στο γκριλ, και στη μεσαία σχάρα για 5΄-7΄.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο, στους 200 βαθμούς κελσίου και στη χαμηλή σχάρα του φούρνου, για 25΄-30΄.
Τρώγονται ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου αλλά πολύ ευχάριστα και κρύα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου