Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Κεφάλι σολωμού στη λαδόκολλα …

… Στην Ευρώπη που θέλησε να εξετάσει τον υποσιτισμό της, βρήκε ανεπτυγμένο το αίσθημα της οικονομίας και τις στερήσεις νάχουνε γίνει συνήθεια στους ανθρώπους. Θαύμαζε τους Γάλλους γιατί δεν πετούσανε τίποτα, σερβίροντας ως και το ψάρι με το κεφάλι. 
- Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από τα μάγουλα κυπρίνων, έλεγε η κ. Φονγκ και ο Κλεμ δεν το ξεχνούσε.

                            Περλ Μπακ – Το ψωμί των ανθρώπων

Και τώρα που το ψωμί των ανθρώπων όλο και λιγοστεύει και το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, πριν μας φάνε οι καρχαρίες και τα σκυλόψαρα, θα φτιάξω κι εγώ ένα …



Κεφάλι σολωμού στη λαδόκολλα



ΨΗΜΕΝΟ



Αλατοπιπερώνουμε το κεφάλι και την ουρά (που συνήθως πωλείται μαζί) του σολωμού. 

Στρώνουμε χιαστί δύο φύλλα λαδόκολλας και βάζουμε  ό,τι λαχανικό μας βρίσκεται στο σπίτι, κομμένο σε μικρά κομμάτια για να γίνει γρήγορα και να μην παραψηθεί το ψάρι:

 1 πατάτα, 2-3 καρότα, μερικά φύλλα άσπρο και κόκκινο λάχανο, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου και μερικές φέτες λεμόνι. 

Τα αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λάδι και λίγο άσπρο κρασί και ανακατεύουμε με τα χέρια.

Από πάνω βάζουμε το σολωμό και κλείνουμε τη λαδόκολλα συρράπτοντας τις άκρες της. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30΄- 35΄. 

Ανοίγουμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε το ταψί στο φούρνο για 5΄-10΄ ακόμη.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
   
ΨΗΜΕΝΟ 2



Ξεψαχνίζουμε προσεκτικά και σερβίρουμε το ψάρι μαζί με τα ψητά λαχανικά.



 
ΨΑΧΝΟΠΙΑΤΟ

 




Είχα ακούσει ότι οι μερακλήδες διαλέγουν το κεφάλι και την ουρά του ψαριού για να φάνε, αλλά δεν είχα δώσει και πολύ σημασία. Είναι εντυπωσιακό το πόσο φαγητό υπάρχει στα μάλλον περιφρονημένα αυτά κομμάτια και –κυρίως- το πόσο νόστιμο είναι το ψαχνό που κρύβεται εκεί και ιδιαίτερα στα “μάγουλα” του ψαριού.



ΜΑΓΟΥΛΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου