Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Κασουλέ με λουκάνικα …

… Ο οίκος των Καπουλέτων ήταν αυτός που γινόταν μαλλιά κουβάρια για αιώνες με τον αντίστοιχο των Μοντέκων.
Από τότε δηλαδή που ο προπάππος του προπάππου του παππού … διάλε τσ’ απολυμάρες σ’, ίντα κάμουν εδά οι Φουρτουνάτσηδες τσι οι Βροντάτσηδες; Εκουζουλάθηκα θαρρώ και λέω άλλ’ αντ’ άλλων.
Δεν κατέω ίντα πράμα ήταν ο οίκος των Καπουλέτων, πάντως ο δικός μας οίκος με διάταγμα του πολυχρονεμένου μας αφέντη και τρανού λουκανικοφάγου, από σήμερα αυτοπροσδιορίζεται ως ο “Οίκος των Κασουλέτων”. Προς τιμήν του εξαιρετικού κασουλέ που ετίμησαν δεόντως …



Κασουλέ με λουκάνικα



ΣΕΡΒΙΣ
   



υλικά:
3 καλά, φρέσκα χοιρινά λουκάνικα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
2 κλαράκια σέλινο κομμένα σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
1 κουταλιά σούπας πελτές ντομάτας
1 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι (γλυκό ή καυτερό κατά βούλησιν)
1 κονσέρβα (400 γρ.) ντομάτα κονκασέ
125 ml κόκκινο κρασί
250 ml ζωμός κότας
1 κονσέρβα άσπρα φασόλια
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια (kidney beans)
70 γρ. από μπαγιάτικο ψωμί
ξερό θυμάρι, ρίγανη

προαιρετικά:

ξύσμα λεμονιού





Εάν έχουμε σκεύος που μπαίνει απευθείας από το μάτι της κουζίνας στο φούρνο, φτιάχνουμε το κασουλέ σ’ αυτό.
 Διαφορετικά, ξεκινάμε το μαγείρεμα σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα και μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος.



Χαράζουμε τα λουκάνικα και τα περνάμε από τηγάνι με 2 κουταλιές λάδι να ροδίσουν.

 Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. 

Στο ίδιο λάδι σωτάρουμε για 5΄ το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο.



ΕΤΟΙΜΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
       ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Ρίχνουμε τις 3 από τις 4 σκελίδες σκόρδο, ανακατεύουμε για 1΄ και προσθέτουμε τον πελτέ και το κόκκινο πιπέρι. 

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει για 5΄  και να εξατμιστεί πριν ρίξουμε τη ντομάτα, το ζωμό και το θυμάρι. 

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10΄.

Κόβουμε σε χοντρές ροδέλες το λουκάνικο, στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα φασόλια και τα προσθέτουμε όλα στη σάλτσα.



ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
    ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ    ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΤΗ ΣΑΛΤΣΑ



Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄.

Αλέθουμε στο multi το ψωμί, μαζί με την 4τελευταία σκελίδα σκόρδο, το ξύσμα, 1 κουταλιά λάδι και λίγο θυμάρι ή ρίγανη.

 Σκορπίζουμε τα ψίχουλα πάνω από το φαγητό και ραντίζουμε με λίγο λάδι.

Ψήνουμε για 15΄  ακόμη, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.



ΣΤΟ ΤΑΨΙ
        ΛΑΔΙ


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου