Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Κινέζικο κοτόπουλο σε φωλιές μαρουλιού …

… Πάπια, χήνα μου νά ’χεις το κρίμα μου. Δε φτάνει που είσαι πανάκριβη, είσαι και δυσεύρετη. 
Μια πάπια, μα πού πάπια; 
Τι ήθελα και ψαχούλευα πάλι τις μαγειρικές του Jamie Oliver; Αμέσως μόλις είδα την παραλλαγή της κινέζικης πάπιας με νουντλς, ξεσηκώθηκα να τη δοκιμάσω. Καλά, την πάπια θα την αντικαταστήσω με κοτόπουλο, μικρό το κακό. Το τόφου με ανθότυρο, που είναι και ουδέτερο. Σάλτσα hoisin πού να βρω; Απόψε αυτοσχεδιάζουμε με τις εκδοχές που υπάρχουν στο internet. Νουντλς έχω, μαρούλι iceberg επίσης. Όρεξη για πειραματισμούς και νέες γεύσεις, να φαν κι οι κότες. Συγγνώμη, οι πάπιες …


Κινέζικο κοτόπουλο σε πράσινες φωλίτσες


ΔΙΣΚΟΣ ΑΡΤΙΣΤΙΚ   


υλικά: 
400 γρ. στήθος πάπιας ή κοτόπουλου 
4 φωλίτσες (ή 200 γρ.) noodles με αυγά 
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια 
1 χούφτα κάσιους 
1 χούφτα σησάμι 
1 κουταλιά σούπας μέλι 
τόφου (ή ανθότυρο) σε κύβους 
1 σαλάτα iceberg 
μείγμα μπαχαρικών για κινέζικο (στα σούπερ μάρκετ) 

προαιρετικά: 
ραπανάκια, φρέσκος κόλιαντρος


Για τη σάλτσα hoisin: 
4 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας 
2 κουτ. σούπας φυστικοβούτυρο 
(εδώ αντί για φυστικοβούτυρο 1 κουταλιά ταχίνι και 1 κουταλιά Worcestershire sauce) 
1 κουτ. σούπας μελάσσα 
2 κουτ. γλυκού άσπρο ξύδι 
2 κουτ. σησαμέλαιο ή άλλο σπορέλαιο 
σκόρδο σε σκόνη 
λίγες σταγόνες hot chili sauce ή tabasco






Κόβουμε το στήθος του πουλερικού σε λωρίδες και μετά σε μικρότερα κομμάτια. 

Το αλατοπιπερώνουμε, το πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 30΄ τουλάχιστον. 

Ζεσταίνουμε ελάχιστο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα και ρίχνουμε το κρέας. 

Το σωτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, κουνώντας συχνά το τηγάνι για να ανακατευτεί.




ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ    ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ   



Παράλληλα βράζουμε τα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. 

Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα ραντίζουμε με λίγο σησαμέλαιο για να μην κολλήσουν. 

Κόβουμε το iceberg στη μέση και ξεχωρίζουμε τα φύλλα της σαλάτας. 

Τα βάζουμε σε τετράγωνο δίσκο δημιουργώντας μικρές φωλίτσες, στις οποίες μοιράζουμε τα νουντλς.




ICEBERG  ΦΩΛΙΤΣΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ  ΓΕΜΙΣΜΑ ΜΕ ΝΟΥΝΤΛΣ



Όταν το κρέας σωταριστεί καλά (για 10΄περίπου) ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα κάσιους και το σησάμι, ανακατεύουμε καλά και καβουρντίζουμε μαζί μέχρι να ροδίσουν. 

Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε για 2΄-3΄και αποσύρουμε από τη φωτιά.



ΜΕ ΚΑΣΙΟΥΣ    ΜΕ ΜΕΛΙ 



Σκορπίζουμε τους κύβους του τυριού ανάμεσα στις φωλίτσες και αδειάζουμε το κρέας, κουνώντας το τηγάνι και φροντίζοντας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα παντού. 




ΜΕ ΤΥΡΙ    ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΔΕΙΑΣΜΑ 2



Φτιάχνουμε τη σάλτσα hoisin, χτυπώντας στο multi όλα τα υλικά της. 

Τη βάζουμε σε μπωλ και προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι. 

Ραντίζουμε τις φωλίτσες με τη σάλτσα και διακοσμούμε, αν θέλουμε, με ραπανάκια και κόλιαντρο.



HOISIN    ΣΑΛΤΣΑ


 ΔΙΣΚΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΜΠΟΥ   ΦΩΛΙΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ   ΑΚΡΙΔΕΣ


ΦΩΛΙΤΣΕΣ



ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΟΣΜΕ




Αν και φαντάζει κάπως πολύπλοκη, είναι τελικά πολύ απλή συνταγή, τόσο στην παρασκευή όσο και στη συναρμολόγησή της. Και η ιδέα του Jamie Oliver να αντικαταστήσει τη λεπτή κρέπα, που παραδοσιακά συνοδεύει την τραγανή πάπια, με δροσερά φύλλα σαλάτας είναι μεγαλοφυής.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου