Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Μπισκότα με λιναρόσπορο και μαρμελάδα …

... Δεν μπορώ να πω ότι είμαι και μεγάλη fan των Rolling Stones. Είναι πολύ κραυγαλέοι για τα γούστα μου, παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά τραγούδια τους που θεωρώ εξαιρετικά και κολλάω κατά καιρούς μ’ αυτά. 
Το Mother’s little helper είναι από τα αγαπημένα μουά, το Paint it black επίσης, το Wild horses από τη Susan Boyle με φορτίζει τόσο, που αποφεύγω να τ’ ακούω συχνά. 
Το Under my thumb δε με ξετρελαίνει κιόλας, το θυμήθηκα όμως φτιάχνοντας αυτά τα ιδιαίτερα μπισκοτάκια καθώς τα πίεζα στο κέντρο με τον αντίχειρα, για να τα γεμίσω με μαρμελάδα …


Μπισκότα με λιναρόσπορο και μαρμελάδα σύκο 



ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ  



υλικά: 
1/2 κούπα μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου 
1/4 κούπας καστανή ζάχαρη 
1/2 κούπα αλεύρι ολικής 
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1 αυγό, χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι 
2 κουταλιές λιναρόσπορος αλεσμένος 
2 βανίλιες 
1/4 κουτ. γλυκού κρεμόριο ή ξυνό 
1/4 κουτ. γλυκού κανέλλα 
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο 
μια πρέζα αλάτι 


Επιπλέον: 
1/4 κούπας καστανή ζάχαρη 
1/4 κούπας λιναρόσπορος αλεσμένος 
καστανή ζάχαρη 
μαρμελάδα σύκο






Αναμειγνύουμε το αλεύρι ολικής, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τις 2 κουταλιές λιναρόσπορο, το κρεμόριο, το αλάτι, την κανέλλα και το μοσχοκάρυδο. 

Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη (1/4 κούπας) μέχρι να αφρατέψει (3΄-4΄). 

Προσθέτουμε το κροκάδι και τη βανίλια και μόλις ενσωματωθούν, ρίχνουμε λίγο-λίγο και το μείγμα των αλεύρων.

 Χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, ίσα για ν’ αναμειχθούν όλα τα υλικά. 

Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη χωρίζουμε σε μικρά ισομεγέθη κομμάτια.



ΖΥΜΗ


ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Βάζουμε το ασπράδι σε ένα μπωλ. 

Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε τη ζάχαρη (1/4 κούπας) με το λιναρόσπορο (1/4 κούπας). 

Περνάμε τα μπαλάκια της ζύμης πρώτα απ’ το ασπράδι κι ύστερα από το  μείγμα ζάχαρης-λιναρόσπορου. 

Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.



ΚΥΛΙΣΜΑ


ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΑΡΧΗ



Πιέζουμε με τον αντίχειρα στο κέντρο κάθε μπαλίτσας ζύμης φτιάχνοντας μια μικρή λακούβα, την οποία γεμίζουμε με μαρμελάδα σύκο.



ΠΙΕΣΗ


ΓΕΜΙΣΜΑ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄-17΄. 

Βγάζουμε τα μπισκότα σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα φυλάξουμε σε μεταλλικό κουτί.



 ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΠΙΑΤΟ



Τα μπισκότα αυτά είναι από τα δημοφιλέστερα αμερικάνικα – τα fig ’n’ flax thumbprint cookies με τ’ όνομα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου