Κατερινιώώώ ...
… μπούαααα. Χρόνια πολλά βρε, να χαίρεσαι τη γιορτή σου.
Μέχρι πότε όμως θα καθαρίζεις μ’ ένα ξερό κέρασμα, ακόμη κι αν το πήρες από κυριλέ ζαχαροπλαστείο; Κάνε και κανά τραπέζι, φτιάξε και κανά φαΐ, να μας δει ο Θεός. Κι άσε τα περί κρίσης, τα περί ασχετοσύνης και απειρίας – δεν περνάνε πια. Δε σου ζητήσαμε αστακομακαρονάδες ούτε φασιανό γεμιστό. Ένα απλό, οικονομικό, καθημερινό φαγάκι σου ζητήσαμε, τίποτα πολύπλοκο ή χρονοβόρο. Κι αν το φτιάξεις με την καρδιά σου, κι όχι κρυφοβλαστημώντας, θα γίνει εξαιρετικό.
Ανασκουμπώσου λοιπόν κι έμπα στην κουζίνα. Όλο και θα σου βρίσκεται λίγο φιλέτο κοτόπουλου, ή γαλοπούλας αν θες να ακολουθήσεις κατά γράμμα την αυθεντική ιταλική συνταγή με τ’ όνομα 'spezzatino di tacchino al vino' …
Φιλέτο γαλοπούλας με σως κρέμας
υλικά:
800 γρ. στήθος γαλοπούλας
250 γρ. μικρά άσπρα μανιτάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 καρότα
200 ml άσπρο κρασί
250 ml κρέμα γάλακτος
75 γρ. μαργαρίνη
75 γρ. αλεύρι
500 ml ζωμός κότας
1 κρόκος αυγού
1 τούφα μαϊντανός
Κόβουμε τη γαλοπούλα σε μέτριους κύβους, τα καρότα σε ροδέλες και τα μανιτάρια στη μέση.
Σε μέτρια φωτιά ροδίζουμε το κρεμμύδι στη μαργαρίνη, το αφαιρούμε από τη σωτέζα και προσθέτουμε το κρέας.
Το σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄, γυρίζοντάς το για να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.
Ξαναρίχνουμε το κρεμμύδι, πασπαλίζουμε με το αλεύρι, καβουρντίζουμε μαζί για 2΄-3΄ και προσθέτουμε το ζωμό, τα καρότα και τα μανιτάρια.
Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, με σκεπασμένο το σκεύος, για 50΄.
Χτυπάμε σε μπωλάκι τον κρόκο του αυγού, την κρέμα γάλακτος και το κρασί και ρίχνουμε το μείγμα στη σωτέζα.
Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό.
Ιδανικό συνοδευτικό είναι ένα σκέτο άσπρο ρύζι που θα πάρει όλη τη νοστιμιά της πλούσιας σάλτσας. Το ίδιο κι ένας πουρές εμείς όμως, άγνωστο γιατί, το συνοδέψαμε με ρυζοκροκέτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου