... Καμπούρα ήξερα του Καραγκιόζη, την παριζιάνικη του Κουασιμόδου του Βίκτωρ του Ουγκού και τις δίδυμες της βακτριανής καμήλας.
Επειδή όμως γηράσκω αεί πολλά διδασκόμενη, έμαθα και την πίτα με καμπούρα, την pithivier με τ’ όνομα αν έχεις ακουστά.
Εγώ δεν είχα. Μέχρι σήμερα που είδα μια συνταγή άκρως ενδιαφέρουσα. Παρά το παράξενο όνομα, πρόκειται στην πραγματικότητα για μια απλή σκεπαστή πίτα με φύλλο σφολιάτας και γέμιση που συγκεντρώνεται κυρίως, στο κέντρο, δίνοντας το χαρακτηριστικό της σχήμα.
Συνηθέστερη είναι η γλυκιά εκδοχή της με γέμιση από αμυγδαλόπαστα ή φρούτα και τραγανή κρούστα, αποτέλεσμα της επάλειψης με αυγό και της βροχής από ζάχαρη. Λιγότερες οι αλμυρές παραλλαγές, οι περισσότερες με γέμιση από κρέας. Αυτή που τράβηξε το μάτι μου όμως είχε μια λαχταριστή γέμιση από πράσο και τυριά ...
Pithivier με πράσα και τυριά
υλικά:
4-5 μικρά τρυφερά πράσα
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλιές δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
1 μεγάλη πατάτα
85 γρ. τσένταρ
85 γρ. γραβιέρα
2 φύλλα σφολιάτας
1 αυγό χτυπημένο (για επάλειψη)
Τρυπάμε την πατάτα σε πολλές μεριές με πηρούνι και τη βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, μέχρι να μαλακώσει. Αν έχουμε χρόνο και διάθεση να λερώσουμε κατσαρολάκι, τη βράζουμε.
Λυώνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε τα πράσα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν (αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο άσπρο κρασί ή νερό).
Όταν μαλακώσουν, τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Προσθέτουμε την πατάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους, το μέλι, το δεντρολίβανο και τα τυριά.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε τα φύλλα της σφολιάτας και κόβουμε 2 δίσκους με διάμετρο 20 και 23 εκ.
Βάζουμε το μικρότερο δίσκο σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Αδειάζουμε τη γέμιση συγκεντρώνοντας λίγο περισσότερη στο κέντρο και αλείφουμε τις άκρες με το αυγό.
Καλύπτουμε με το μεγαλύτερο δίσκο, πιέζουμε και γυρίζουμε τις άκρες για να κλείσουν.
Αν θέλουμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία, χρησιμοποιούμε απλώς μια ταρτιέρα.
Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό και χαράζουμε με μυτερό μαχαίρι ακτίνες από το κέντρο προς την περιφέρεια του κύκλου, προσέχοντας να μην κόψουμε τη ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου