Πάμε να φτιάξουμε …
Γαλακτομπούρεκο
υλικά:
4,5 κούπες γάλα
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας ψιλό σιμιγδάλι
3-4 αυγά
500 γρ. φύλλο κρούστας
ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι:
2,5 κούπες ζάχαρη
2,5 κούπες νερό
κανελλόξυλο, χυμός και φλούδα λεμονιού
Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε καλά το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τα αυγά χτυπημένα.
Βράζουμε το γάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα του σιμιγδαλιού.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα.
Ανακατεύουμε καλά την κρέμα και την καλύπτουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα, μέχρι να στρώσουμε το φύλλο.
Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
Απλώνουμε προσεκτικά την κρέμα και στρώνουμε την επιφάνειά της ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε με ένα τσαλακωμένο και βουτυρωμένο φύλλο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα αλλά όχι τσαλακωμένα.
Κόβουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί, γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια του γλυκού και το χαράζουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄περίπου.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Φτιάχνουμε ένα δεμένο σιρόπι και σιροπιάζουμε το κρύο γαλακτομπούρεκο με ζεστό σιρόπι.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου