Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Σπετζοφάι …

Πού ’ν τα χρόνια που ξηγιόμαστε αλάνικα 
και που σέρναν τα σκυλιά
με τα λουκάνικα …

dogs_sausages_Yr2_Ex3_medium 

Υπήρξε άραγε στ’ αλήθεια αυτή η εποχή στη μεταπολεμική Ελλάδα ή υπήρχε μόνο στη φαντασία του Νίκου Γούναρη; 
Η έκφραση πάντως έμεινε παροιμιώδης, να δηλώνει ευμάρεια, ξενοιασιά, χαλαρότητα, απλοχεριά κι άλλα πολλά που εμείς μάλλον ποτέ δεν θα τα νιώσουμε. Κυριευμένοι απ’ το άγχος και την ανασφάλεια, περιμένοντας με αγωνία ένα αύριο που μόνο χειρότερο διαφαίνεται, εμείς που χάσαμε το γέλιο μας και την εμπιστοσύνη στον κόσμο και τη ζωή, το πολύ-πολύ να λέμε τον πόνο μας  στις γάτες.
Και μπορεί να μη σέρνουμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα, ένα περιποιημένο σπετζοφάι όμως μπορούμε ακόμη να το φτιάχνουμε…



Σπετζοφάι


ΚΟΝΤΙΝΟ 



υλικά:
2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα
500 γρ. πιπεριές κέρατο (πράσινες και 2-3 κόκκινες)
χυμός τομάτας ή τοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά πελτές






Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες και τα τηγανίζουμε σε λίγο λάδι και σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τα 2-3 φορές. 

Τα βγάζουμε και στο λίπος που έβγαλαν σωτάρουμε τις πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες.

 Αν είμαστε από τους τυχερούς και τα λουκάνικά μας λόγω εξαιρετικής ποιότητας δε βγάλουν πολύ λίπος, συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο.



ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ 2 



Μόλις οι πιπεριές μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε την τομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται, και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά. 

10΄ πριν είναι έτοιμο, ξαναρίχνουμε τα λουκάνικα για να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.


 ΣΤΗ ΣΩΤΕΖΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου