Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Τρίγωνα τυροπιτάκια …

… Τριγωνομετρία.
Η γεωμετρία ήταν ένας από τους εφιάλτες μου. Οι άλλοι ήταν η κολλητή της η άλγεβρα και το δικέφαλο τέρας που χαϊδευτικά αποκαλείται φυσικοχημεία. Από τη μέρα της γνωριμίας μας στο δημοτικό, αναπτύξαμε μια αμοιβαία αντιπάθεια. Εγώ προσπαθούσα να τις αποφύγω όπως ο διάβολος το λιβάνι κι εκείνες προσπαθούσαν να με βρουν και να με στριμώξουν όσο πιο πολύ μπορούσαν. Με ακολούθησαν και στο γυμνάσιο γεμίζοντας ανατριχίλα ατέλειωτες διδακτικές ώρες και τορπιλίζοντας τον αξιοθαύμαστο κατά τα άλλα μέσον όρο μου.
Μέχρι που ήρθε ο ευλογημένος καιρός του κλασσικού λυκείου κι έκλεισε οριστικά τους μπαμπούλες αυτούς σ’ ένα μπαούλο που δεν ξανάνοιξα ποτέ.
Έκτοτε τα μόνα τρίγωνα με τα οποία ασχολούμαι είναι τα τρίγωνα Πανοράματος και τα …


Τρίγωνα τυροπιτάκια



ΠΙΑΤΕΛΑ
 

   
υλικά:
300 γρ. ανθότυρο
200 γρ. φέτα
2 αυγά
1 αγελαδινό γιαούρτι
πιπέρι, λίγος ξερός δυόσμος
6 φύλλα κρούστας






Φτιάχνουμε πρώτα τη γέμιση, αναμειγνύοντας όλα τα υλικά της. Αν είμαστε φίλοι του αλμυρού, αντιστρέφουμε τις αναλογίες ανθότυρου – φέτας. 

Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας με τη στενή πλευρά προς τα εμάς και τα διαιρούμε σε 4 ισομεγέθεις λωρίδες. 

Κόβουμε με μαχαίρι και σκεπάζουμε με υγρό πανί, για να μη στεγνώσει το φύλλο. 

Λαδώνουμε μία λωρίδα σε όλο το μήκος της και τοποθετούμε μία κουταλιά γέμιση στην κάτω πλευρά της. 

Ανασηκώνουμε την κάτω αριστερή γωνία και διπλώνουμε προς τα πάνω, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Κάνουμε το ίδιο, ξεκινώντας από τη δεξιά γωνία.


ΓΕΜΙΣΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑ 2
ΔΙΠΛΩΜΑ 1

 

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει η λωρίδα, λαδώνοντας την άκρη της για να κολλήσει το φύλλο στο τελευταίο δίπλωμα.

Βάζουμε τα τυροπιτάκια σε λαδωμένο ταψί και τα αλείφουμε από πάνω με λάδι.


ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄-20΄ ή μέχρι να ξεροψηθούν. 

Αν ο φούρνος έχει τη δυνατότητα, προτιμούμε το ψήσιμο με αέρα για να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν ομοιόμορφα. 

Σερβίρουμε.


ΨΗΜΕΝΑ
ΠΙΑΤΕΛΑ 2

.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου