... Χρόνια είχα να το φτιάξω, τυχαία το ξαναθυμήθηκα ψάχνοντας ένα κέικ διαφορετικό για να σπάσει λίγο η ρουτίνα μας. Χάρηκα που ξαναβρεθήκαμε, αλήθεια κι όχι όπως λέμε σε παλιούς συμμαθητές που βρίσκουμε τυχαία και τους ξαναξεχνάμε αμέσως μετά. Λέω να κρατήσω επαφή με το ...
Κέικ με ταχίνι, αχλάδια και σοκολάτα
υλικά:
140 γρ. ταχίνι
100 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
130 γρ. χυμός πορτοκαλιού
20 γρ. κονιάκ ή λικέρ
4-5 αχλάδια
καστανή ζάχαρη (για το πασπάλισμα)
140 γρ. ταχίνι
100 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
130 γρ. χυμός πορτοκαλιού
20 γρ. κονιάκ ή λικέρ
4-5 αχλάδια
καστανή ζάχαρη (για το πασπάλισμα)
Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη λυώνουμε στα μικροκύματα ή σε μπαιν μαρί.
Ανακατεύουμε το ταχίνι με το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ/λικέρ.
Ρίχνουμε την άχνη και δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τη λυωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά.
Τελευταίο ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι με το μπέικιν και τα ενσωματώνουμε στη ζύμη ανακατεύοντας.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 22-24 εκ.
Εναλλακτικά στρώνουμε τον πυθμένα του με αντικολλητικό χαρτί.
Αδειάζουμε τη ζύμη.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε ομοιόμορφες φέτες.
Τα ακουμπάμε πάνω στη ζύμη, χωρίς να τα πιέσουμε.
Πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου κάνοντας το τεστ της οδοντογλυφίδας.
Τρυπάμε δηλαδή το κέντρο της ζύμης με μια οδοντογλυφίδα η οποία πρέπει να είναι στεγνή όταν τη βγάλουμε, να μην έχει δηλαδή επάνω της υγρή ζύμη.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου