Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Σπεντζοφάι …

… Το μεν πνεύμα πρόθυμον, ειδικά δε σήμερα και εορτάζον και χρόνια πολλά σ’ όλους εμάς τους πνευματώδεις.  Η δε σαρξ ασθενής-ξασθενής ένα φαΐ θα το φτιάξει.
Το δυνατόν εορταστικότερον, άμα και ευκολότερον.
Για σπεντζοφάι σκέφτομαι, με ξανθιώτικο πικάντικο πέταλο. Το έχω ξαναφτιάξει και μάλιστα με οδηγίες
λογοτεχνικές, σήμερα όμως θα βάλω και μελιτζάνα όπως κάνουν στη Μακρυνίτσα, αλλά και μια μικρή καυτερή πιπερίτσα, άντε και δυο μικρά λουκάνικα με κασέρι …


Σπεντζοφάι







υλικά:
7-8 πιπεριές κέρατο (αν θέλουμε βάζουμε και κόκκινες)
1 μελιτζάνα (όχι φλάσκα)
1 καυτερή πιπερίτσα

2 γινωμένες ντομάτες
ελάχιστος πελτές

500 γρ. λουκάνικα μοσχαρίσια (ή πέταλο)






Πλένουμε τις πιπεριές, κόβουμε οριζόντια το κομμάτι με το κοτσάνι (στο Πήλιο τις βάζουν ολόκληρες) και αφαιρούμε προσεκτικά τους σπόρους.




Κόβουμε τις πιπεριές σε 2 ή 3 μεγάλα κομμάτια.

Τρίβουμε τις ντομάτες στο χοντρό τρίφτη.

Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες.








Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα 3 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε τα λουκάνικα απ’ όλες τις πλευρές. 

Τα βγάζουμε σε πιάτο.


 





Καθαρίζουμε τη μελιτζάνα, την κόβουμε σε κύβους και τη ρίχνουμε στο λάδι και το λίπος που άφησαν τα λουκάνικα.

Αν το λίπος είναι πολύ, αφαιρούμε όσο θέλουμε και συμπληρώνουμε ελαιόλαδο. 

Τηγανίζουμε τα κυβάκια μελιτζάνας να μαλακώσουν.






Συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο γιατί οι μελιτζάνες το έχουν τραβήξει όλο και προσθέτουμε τις πιπεριές μαζί με την καυτερή πιπερίτσα που αφήνουμε ολόκληρη.




Σωτάρουμε μαζί για 10΄  και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και τοματοπελτέ στη μύτη του κουταλιού, για να γλυκάνει η σάλτσα. 

Αν οι ντομάτες δεν ήταν πολύ ζουμερές, προσθέτουμε και λίγο νερό.

Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 15΄.






 
 

Ρίχνουμε και τα λουκάνικα και μαγειρεύουμε μαζί για άλλα 15΄-20΄, ή μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και να γίνει η σάλτσα όσο πηχτή θέλουμε.


 







Σερβίρουμε έχοντας κατά νου ότι το σπεντζοφάι τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου και νοστιμίζει όσο στέκεται.




 









 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου