… Για τη Νίκη είναι αυτό το παστίτσιο. Όχι τη νίκη σε κανένα διαγωνισμό, δε θέλω εγώ παινέματα να γιατροπορευτώ. Για τη Νίκη, τη φίλη της κόρης μου, που επιβεβαιώνει καθημερινά το όνομά της. Αγωνίστρια, συνειδητοποιημένη και δουλευταρού, ξέρει πού θέλει να πάει κι από πού είν’ ο δρόμος – ούτε τα κίτρινα τούβλα χρειάζεται ούτε τα κόκκινα παπούτσια. Παράλληλα με τις σπουδές της δουλεύει χειμώνα-καλοκαίρι, κι αν κάποιες στιγμές χάνει το κουράγιο της δε χάνει ποτέ το γέλιο και τις χαρακτηριστικές γκριμάτσες της.
Τη Νίκη αυτή λοιπόν τη θαυμάζω και τη σέβομαι. Κι εκτός από το ταψί με το περιποιημένο παστίτσιο, της δίνω με χαρά και τη συνταγή όσο πιο αναλυτικά μπορώ …
Παστίτσιο περιποιημένο
υλικά:
Για τον κιμά:
500 γρ. κιμάς (εδώ ανάμεικτος)
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
1 γινωμένη ντομάτα και 2 κουταλιές ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά τοματοπελτές
προαιρετικά:
τριμμένη φρυγανιά
τυρί της επιλογής μας (εδώ ξηρή μυζήθρα)
Για τα ζυμαρικά:
500 γρ. πένες ή μακαρόνια Νο2
1 μπάλα μοτσαρέλα ή ένα κεσεδάκι cottage
ξηρή μυζήθρα
λίγο γάλα
Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
500 ml κρύο γάλα
1-2 αυγά (μπορούμε και να τα παραλείψουμε)
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
τριμμένη γραβιέρα ή ημίσκληρο τυρί
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε τον κιμά.
Έχοντας το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία (στη θέση 3, εάν έχει 6 θέσεις) τον γυρίζουμε με κουτάλα ή πηρούνα 2-3 φορές για να περάσει όλος από το ζεστό λάδι.
Ταυτόχρονα τον ανοίγουμε με την πηρούνα σε μικρότερα κομμάτια.
Όταν αλλάξει χρώμα, βγάλει τα υγρά του και γίνει σπυρωτός, ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Ανακατεύουμε και μετά από 5΄ προσθέτουμε το καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη.
Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για άλλα 5΄, πάντα σε μέτρια φωτιά.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί για 3΄-4΄.
Προσθέτουμε τη φρέσκια και τη ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση της κονσέρβας, διαλύουμε σ’ αυτό τον τοματοπελτέ και το προσθέτουμε στον κιμά.
Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε το μάτι στο 2 και αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για 30΄-40΄.
Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει ελαφρά.
Προσθέτουμε αν θέλουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά που θα τραβήξει τα υγρά και τυρί για περισσότερη νοστιμιά.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Τα σουρώνουμε και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, την οποία έχουμε αποσύρει από τη φωτιά.
Τα περιχύνουμε με λίγο λάδι, τους προσθέτουμε λίγο γάλα για να παραμείνουν ζουμερά και το τυρί που προτιμάμε.
Εκτός από μοτσαρέλα ή cottage, μπορούμε να βάλουμε λίγη φέτα ή ανθότυρο, ακόμη και μια χούφτα ημίσκληρο τυρί.
Ανακατεύουμε καλά.
Για τη μπεσαμέλ, λυώνουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη και προσθέτουμε μεμιάς το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα των αυγών.
Μετά από 2΄-3΄ προσθέτουμε το κρύο γάλα.
Περιμένουμε να ξαναπάρει το μείγμα την απαιτούμενη θερμοκρασία και να ξαναρχίσει να βράζει, ανακατεύοντας πού και πού.
Μόλις αρχίσει να βράζει, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μοσχοκάρυδο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ένα αυγό.
Μόλις το μίγμα γίνει λείο, προσθέτουμε και το δεύτερο αυγό και ομογενοποιούμε.
Μπορούμε να βάλουμε μόνο ένα αυγό ή και να παραλείψουμε εντελώς τα αυγά.
Αν θέλουμε πολύ πλούσια γεύση, ρίχνουμε και στη μπεσαμέλ μια χούφτα ημίσκληρο τυρί ανακατεύοντας για να λυώσει και να ενσωματωθεί.
Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και στρώνουμε τα μισά μακαρόνια.
Από πάνω απλώνουμε τον κιμά.
Επειδή σήμερα είμαστε λίγο της υπερβολής, ρίξαμε και πάνω από τον κιμά μια χούφτα μυζήθρα.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Απλώνουμε τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα σε ολόκληρη την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ τουλάχιστον.
Τραβάμε έξω το παστίτσιο, ρίχνουμε λίγη γραβιέρα ή μυζήθρα ή ημίσκληρο τυρί και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.
Για να το πετύχουμε ίσως χρειαστεί να ψήσουμε για λίγο μόνο με την πάνω αντίσταση ή να χρησιμοποιήσουμε το γκριλ.
Αφήνουμε το παστίτσιο να σφίξει λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου