Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Μαυρομάτικα φασόλια με σύγκλινο …

… Τα μαυρομάτικα ματιάσματα, όπως και τα μαυρομάτικα φασόλια, δεν είναι τίποτε.   
                                                            
Η κυρά μας η μαμή

Για τα ματιάσματα δεν ξέρω, αλλά για τα φασόλια διαφωνώ με την κυρα-μαμή. Όχι και τίποτε τα μαυρομάτικα φασόλια. Το ξέρω ότι είναι ολίγον ταπεινά και καταφρονεμένα, ότι τα λέμε γυφτοφάσουλα και δεν τα καταδεχόμαστε, ότι αν δεν υπήρχε η πολίτικη σαλάτα –το ξακουστό πιάζ- που τους έδωσε λόγο ύπαρξης και θέση σε μερικά μενού που τη φτιάχνουν με μαυρομάτικα, σχεδόν κανείς δεν θα ασχολούνταν μαζί τους.
Κακώς, κάκιον, κάκιστα. Και νόστιμα είναι, και βραστερά, και μούλιασμα πολύ δε θέλουν, και εύπλαστα και καλόβολα είναι. Θέλεις να τα μαγειρέψεις
με χόρτα; Γίνεται. Θέλεις να τα βάλεις σε γέμιση; Δε θα πούνε όχι. Θέλεις να τα παντρέψεις με αυγά και ντοματίνια;  I do, θα πούνε τα δόλια χωρίς αντίρρηση.
Κι αν τα μαγειρέψεις με πικάντικη σάλτσα και τα νοστιμίσεις με σύγκλινο, ε ρε γλέντια …



Μαυρομάτικα φασόλια με σύγκλινο

ΠΙΑΤΟ 


υλικά:
350 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
μπούκοβο γλυκό (ή γλυκό μαζί με μια πρέζα καυτερό)
πάπρικα
μαϊντανός

σύγλινο σε φέτες (ή απάκι ή καπνιστό χοιρινό)





Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα μουλιάζουμε για 1 ώρα σε κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά (από 30΄ έως 40΄). Δεν τρομάζουμε με το χρώμα του νερού, είναι μια ευχάριστη αλλαγή από το αδιάφορο διάφανο στυλ του. 

Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα σωτάρουμε σε 3 κουταλιές λάδι. Ρίχνουμε το σκόρδο σε φετάκια, τη ντομάτα, το μπούκοβο και την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο νερό και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 20΄.


ΣΑΛΤΣΑ

ΕΤΟΙΜΗ ΣΑΛΤΣΑ




Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα ρίχνουμε στη σάλτσα μαζί με το μαϊντανό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15΄ ακόμη ή μέχρι να έχουμε μια πλούσια και δεμένη σάλτσα.


ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ

ΒΡΑΣΜΕΝΑ



Περνάμε το σύγκλινο από αντικολλητικό τηγάνι και το τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄ από κάθε πλευρά.
Σερβίρουμε τα μαυρομάτικα με ωμό λάδι και τα συνοδεύουμε με 1-2 φέτες σύγκλινο.




ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΠΙΑΤΟ





ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ


Μπορούμε να κόψουμε το σύγκλινο σε κομμάτια και να το βάλουμε μέσα στη σάλτσα, μαζί με τα φασόλια, για να δώσει πιο πλούσια γεύση και λίγο λίπος σε όλο το φαγητό.
Σε περιόδους νηστείας παραλείπουμε το σύγκλινο κι έχουμε ένα χορταστικό και πικάντικο νηστίσιμο πιάτο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου