… Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τρία γουρουνάκια.
Τρία μικρά, παχουλά, ροδοκόκκινα, ολοστρόγγυλα, χαριτωμένα γουρουνάκια …
Πόσα χρόνια πέρασα κι άσπρισα και γέρασα, κι ακόμα θυμάμαι ολοκάθαρα τη φωνή του Σταύρου Ξενίδη να διαβάζει το παραμύθι στο διπλό δίσκο με τ’ άσπρο εξώφυλλο. Κι όχι μόνο τη φωνή αλλά και κάθε παύση, κάθε χρωματισμό καθώς διάβαζε - κι εμείς ακούγαμε ευλαβικά κρατώντας την ανάσα μας, μη τυχόν και χάσουμε καμιά λεπτομέρεια απ’ τη συναρπαστική και παντελώς άγνωστη συνέχεια.
Και καλά εσύ, τρίχρονη τσιριπίκα να κρέμεσαι απ’ τα χείλη του Ξενίδη κι απ’ τη βελόνα του πικάπ. Εγώ, κοτζάμ φοράδα, πόθεν έσχον τόσο ενδιαφέρον, τόση αγωνία να δούμε τι έγινε παλακάτω. Και δώστου να κρατάμε κόντρα μη γκρεμιστεί το σπιτάκι από άχεϊα και δώστου να τρέχουμε να τρυπώσουμε στο σπιτάκι με τα τούούα να γλυτώσουμε απ’ τον κακό γκίγκη και δώστου φωνές κι ενθουσιασμός όταν ο λύκος –ο κακός, ο πονηρός, ο άγριος, ο αποδιοπομπαίος λύκος- έπεφτε απ’ την καμινάδα στην κατσαρόλα με το ζεστό νερό και γλύτωναν άπαντα τα γουρουνάκια, μωρά τε και γνωστικά.
Ουαί ημίν Φαρισαίοι υποκριτές, άνθρωποι αιμοσταγείς και αιμοδιψείς, που μας πήρε ο πόνος για τα δόλια τα γουρουνάκια. Λες και στην κατσαρόλα μας δε βράζει απ’ το πρωί ένα …
Χοιρινό στη γάστρα με πατάτες
υλικά:
1 κιλό χοιρινό χωρίς κόκκαλο (μπούτι ή σπάλα)
400 γρ. πατάτες
800 ml ζωμός
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
6 κουταλιές λάδι
λίγο αλεύρι
Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια, το αλευρώνουμε και το ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά για 10΄, γυρίζοντάς το συχνά για να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε τον πελτέ και το ζωμό, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και αλατοπιπερώνουμε.
Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 50΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.
Αδειάζουμε το κρέας με τη σάλτσα του σε κεραμική ή πήλινη γάστρα και προσθέτουμε τις πατάτες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για άλλα 50΄.
Σερβίρουμε.
- Αν δεν έχουμε γάστρα μπορούμε να συνεχίσουμε το μαγείρεμα στην κατσαρόλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου