… Τι είν’ η νηστεία μας;
Μην είν’ τα μύδια,
μην είναι τ’ άνοστα ψευτοτυριά,
μην είν’ χταπόδια, στρείδια και γαρίδες,
μην είν’ τα γάλατα τα φυτικά;
Όλα νηστεία μας, κι αυτά κι εκείνα.
Μα πιο πολύ
είναι το λάδι μας και το ψωμί μας
κι αν επιτρέπεται, λίγο κρασί …
Κέικ με λάδι και κρασί
υλικά:
250 γραμμάρια ελαιόλαδο
ή 125 γραμμάρια ελαιόλαδο και 125 γραμμάρια ηλιέλαιο
250 γραμμάρια κόκκινο γλυκό κρασί
220 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
50 γραμμάρια καρύδια ψιλοτριμμένα
50 γραμμάρια σταφίδες
50 γραμμάρια cranberry
Ανακατεύουμε σε μπολ με το χέρι μας, με κουτάλα ή σπάτουλα το ελαιόλαδο, το κρασί και τη ζάχαρη άχνη.
Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τους ξηρούς καρπούς συνεχίζοντας να δουλεύουμε απαλά το μείγμα μέχρι να ενσωματωθούν όλα στη ζύμη.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 24-26 εκατοστά και αδειάζουμε τη ζύμη.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου, για 50΄ περίπου.
Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα εάν έχει ψηθεί μέχρι μέσα.
Αν χρειάζεται, ψήνουμε για λίγο ακόμη.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε σε μεγάλα χορταστικά κομμάτια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου