… Ήταν κάποτε λαγάνες. Μικρές, επίπεδες, άζυμες σχεδόν, με τις φουσκάλες τους που δήλωναν μαγιά και ανεβάσματα, με το σουσάμι τους να νοστιμίζει και λίγη ψίχα να προσπαθεί να αντιδράσει στην παντοκρατορία της κόρας.
Τώρα πια δεν είναι. Λαγάνες.
Είναι οι άσχημες αδερφές τους, σε μέγεθος υπερωκεάνειου και παραφουσκωμένες, ίδιες στην παρασκευή και τη ζύμη με οποιοδήποτε αδιάφορο λευκό ψωμί και με το Σέρλοκ να ψάχνει με το μεγεθυντικό τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές-λακκουβίτσες.
Για να μην πω για την τιμή τους. Πιασμένη στην καλούμπα του χαρταετού, μοιράζεται το πέταγμα στα ύψη και βάζει πλώρη γι’ ακόμη ψηλότερα.
Γιατί γενικεύεις; θα μου πεις.
Διότι όσες κι αν είδα τα τελευταία χρόνια ήταν όλες έτσι.
Κι ακούω από πολλούς το ίδιο παράπονο. Πόσο μάλλον που οι Ηπειρώτες είναι ξακουστοί φουρναραίοι και κρατάνε όλη την αρτοποιία να - όπως ο Θωμάς ο Σκούταρης το νησί για να ψηφίζει Γκόρτσο.
Ούτε και φέτος τη φχαριστηθήκαμε λοιπόν τη λαγάνα. Και μετάνιωσα που άκουσα τις σειρήνες και δεν την έφτιαξα μόνη μου. Τουλάχιστον έφτιξα μια …
Ελιόπιτα χωρίς φύλλο
υλικά:
150 γραμμάρια ελιές Καλαμών, μαύρες ή ανάμεικτες
400 γραμμάρια αλεύρι (για ζυμωτά ή για όλες τις χρήσεις)
8 γραμμάρια (1 φακελάκι ξηρή μαγιά)
200 ml χλιαρό νερό
120 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. ρίγανη
2 πρέζες ξερός δυόσμος
επιπλέον:
10 ελιές Καλαμών με κουκούτσι
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 10΄- 15΄.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε τις ελιές σε φέτες ή ροδέλες.
Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το μείγμα της μαγιάς, τα μυρωδικά (ρίγανη, δυόσμος) και νοστιμίζουμε με πιπέρι.
Ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις κομμένες ελιές και λίγο αλάτι.
Ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Ανοίγουμε με τα χέρια μας τη ζύμη σε λαδωμένο ταψάκι με διάμετρο 24-26 εκ. και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 30΄.
Βάζουμε τις ολόκληρες ελιές στην επιφάνεια της πίτας πιέζοντας ελαφρά.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αν θέλουμε αρωματίζουμε με λίγη ρίγανη ακόμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄-45΄.
Αφήνουμε την ελιόπιτα να κρυώσει ελαφρά, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου