… Κι απέ Μάης, πατέρα; ρώταγε τουρτουρίζοντας το γυφτόπουλο τον πατέρα του που προσπαθούσε να του δώσει κουράγιο.
Κάνε υπομονή, του έλεγε, να, πέρασε κι ο Δεκέμβρης. Κι απέ Μάης, πατέρα; ξαναρώταγε το γυφτόπουλο. ΄Όχι, Γενάρης.
Κι απέ Μάης, πατέρα;
Και πάει λέγοντας μέχρι που ήρθε κι ο Μάης. Αλλά τι Μάης είν’ αυτός; Αντί να ζεσταθεί λίγο το κοκκαλάκι μας που τόσο δεινοπάθησε το χειμώνα, κρυώνει ακόμη περισσότερο.
Κι η βροχή δε μας λείπει καθημερινά. Είπαμε να ρίξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, αρκεί αυτό το ένα να μη διαρκεί όσο ο κατακλυσμός του Νώε. Τρεις φορές πλύναμε φέτος πουλόβερ και μπουφάν, τ’ ανεβάσαμε στην πρώτη λιακάδα και τα ξανακατεβάσαμε την επόμενη μέρα.
Ξέρεις πού βρέχει Μάη μήνα – άντε να μην ονοματίσω. Κοντεύουν να τελειώσουν οι φράουλες και νά ’ρθουν τα κεράσια κι άνοιξη δε χαρήκαμε. Ούτε στη βεράντα βγήκαμε, τζάμπα το πλύσιμο δις εβδομαδιαίως να φύγουν οι σφραγίδες της λασποβροχής. Κι ούτε λόγος για καμιά εκδρομούλα.
Τουλάχιστον οι φράουλες είναι πια στην καλύτερή τους. Γινωμένες, αρωματικές και νόστιμες, ιδανικές για ένα …
Γκρατέν φράουλας με αμύγδαλα
υλικά:
300 γρ. φράουλες
250 γρ. ανθότυρο
50 γρ. αμύγδαλα ξασπρισμένα
80 γρ. καστανή ζάχαρη
1 αυγό
γάλα
αμύγδαλο φιλέ
Αλέθουμε στο multi τα αμύγδαλα μαζί με μια κουταλιά από τη ζάχαρη.
Δουλεύουμε με πηρούνι το ανθότυρο να μαλακώσει και προσθέτουμε το τριμμένο αμύγδαλο, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αυγό.
Ανακατεύουμε καλά, αραιώνοντας αν χρειαστεί το μείγμα με λίγο γάλα.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά 4 ατομικά πυρίμαχα σκεύη.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα μπωλάκια και βάζουμε από πάνω τις φράουλες κομμένες σε κομμάτια.
Σκορπίζουμε από πάνω το φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄περίπου.
Σερβίρουμε το γκρατέν χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου