… ΄Έτσι δεν πήγαινε η σειρά; Ave Caesar το πλήθος, Ave papa ο κι εσύ τέκνον, Ave moi ο Alain Caesar.
΄Έτσι κι εγώ μέρα που είναι. Χρόνια πολλά ΄Έλενα, Χρόνια πολλά μαμά, Χρόνια μου πολλά.
Μάνα έκραζε το παιδάκι, μάνα ο νιος και μάνα ο γέρος – όλους τους άκουγα και σ’ όλους έτρεχα. ΄Όχι που είμαι μπροστά αλλά έκανα πάντα ό,τι μπορούσα, ακόμη κι όταν δεν μπορούσα. Και σήμερα το ίδιο θα κάνω. Ως κόρη θα ευχηθώ, ως μάνα θα μ’ ευχηθούν, κι ως ΄Έλενα θα μαγειρέψω.
Μην τους ακούς που λένε ότι σήμερα αυτοί θα πρέπει να μου κάνουν το τραπέζι. Ο λόγος τους με χόρτασε και το φαΐ τους φτιάχνω. Και το γλυκό επίσης …
Τάρτα με φράουλες και μασκαρπόνε
υλικά:
Για τη ζύμη:
250 γρ. αλεύρι
125 γρ. βούτυρο/μαργαρίνη
60 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
ξύσμα λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
150 γρ. μασκαρπόνε
150 γρ. ανθότυρο ή τυρί κρέμα ή στραγγιστό γιαούρτι
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
Επιπλέον:
300 γρ. φράουλες
φυστίκι Αιγίνης
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και την άχνη και προσθέτουμε το ξύσμα και το αλάτι.
Ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε κύβους και δουλεύουμε με τις άκρες των δαχτύλων μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
Σπάμε το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι όλα τα υλικά να γίνουν μια ομοιόμορφη ζύμη.
Φτιάχνουμε μια μπάλα με το ζυμάρι, τυλίγουμε με μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τη βάζουμε σε φόρμα για τάρτα με διάμετρο 22-24 εκ.
Τρυπάμε τη ζύμη με πηρούνι για να μη φουσκώσει ή απλώνουμε πάνω της ένα ακόμη αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε με μπαγιάτικα φασόλια ή ρεβύθια που χρησιμεύουν ως βάρος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄.
Αφαιρούμε τα φασόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 10΄ακόμη.
Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει ελαφρά, την ξεφορμάρουμε και την τοποθετούμε σε πιατέλα.
Για τη γέμιση δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη τα τυριά με την άχνη μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.
Αρωματίζουμε με τη βανίλια και προσθέτουμε το φυστίκι Αιγίνης χοντροτριμμένο.
Γεμίζουμε με την κρέμα τη βάση της τάρτας και απλώνουμε από πάνω τις φράουλες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια.
Πασπαλίζουμε με μια χούφτα φυστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου