Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες …

… Και τ’ ωραίο ψητό της Κυριακής. Το ξέρω ότι ο Καββαδίας μιλάει για τ’ ωραίο γλυκό της Κυριακής, τη γενιά τη δική μου όμως τη σημάδεψε το ψητό της Κυριακής. Το πιο τυπικό και χαρακτηριστικό φαγητό που έπαιρνε τη θέση του ανελλιπώς κάθε Κυριακή – κατά προτίμηση μαζί με το ταψί – στο κέντρο του οικογενειακού τραπεζιού.
Κρέας με πατάτες. Τη μια εβδομάδα κοτόπουλο, την άλλη αρνί, την τρίτη χοιρινό. Το κρέας για τους άλλους, οι πατάτες για μένα μαζί με την απαραίτητη φέτα.
Χρόνια είχα να το φτιάξω, αλλά σήμερα ήξερα ότι αυτό έπρεπε να είναι το φαγητό μας. ΄Ίσως λόγω εκλογών. Γιορτή ήταν η Κυριακή των εκλογών, κόσμος πήγαινε κι ερχόταν, συγγενείς και φίλοι που είχαμε καιρό να δούμε πέρναγαν για καφέ ή φαγητό, για κουβεντολόι και προβλέψεις, για πειράγματα αλλά και κάναν καβγά καμιά φορά οι πιο θερμόαιμοι. Και το βράδυ των αποτελεσμάτων όλοι μαζί μπροστά στην ασπρόμαυρη για να μάθουμε όχι τόσο ποιος βγήκε αλλά ποιος από όλους μας κέρδισε το στοίχημα με έπαθλο τη διάσημη πίτσα της νονάς μου.
Ανεπιστρεπτί πέρασαν όλα αυτά και κάποιοι δεν θα ξαναμπούν μ’ όση λαχτάρα κι αν κοιτάω την πόρτα. ΄Ίσως γι’ αυτό να ξαναγύρισε το ψητό της Κυριακής …



Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες


ΣΤΟ ΤΑΨΙ


υλικά:
1 κιλό χοιρινό (εδώ σπάλα άνευ οστού)
πατάτες
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

προαιρετικά:
2-3 σκελίδες σκόρδο, λίγο άσπρο κρασί, λεμόνι,
λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη





Αλατοπιπερώνουμε το κρέας τρίβοντάς το καλά με τα χέρια μας. 

Αν θέλουμε το χαράζουμε και βάζουμε στις χαρακιές το σκόρδο.

 Το λαδώνουμε και το αφήνουμε να τραβήξει για τουλάχιστον μία ώρα.

Τοποθετούμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, κατά προτίμηση ανοξείδωτο, απευθείας στο μεγάλο μάτι της κουζίνας. 

Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές λάδι και μόλις ζεσταθεί βάζουμε το κρέας.



ΚΡΕΑΣ ΚΟΝΤΙΝΟ
ΑΡΧΗ



Το αφήνουμε να ροδίσει καλά και το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.



ΓΥΡΙΣΜΑ
ΚΡΕΑΣ ΡΟΔΙΣΜΑ



Σβήνουμε με λίγο άσπρο κρασί και βάζουμε εδώ κι εκεί μικρά κομμάτια βούτυρο ή μαργαρίνη.

Καλύπτουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε μια κούπα ζεστό νερό στο ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 1-1,5 ώρα. 

Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να ξεκινήσουμε το φαγητό νωρίτερα και να το ψήσουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία (π.χ. στους 150-160 βαθμούς κελσίου) για περισσότερες ώρες.



ΨΗΣΙΜΟ ΑΡΧΗ



Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κατά μήκος ή κυδωνάτες.

Τις αλατοπιπερώνουμε καλά, τις νοστιμίζουμε με λίγη ρίγανη και τις σκορπίζουμε στο ταψί.

Προσθέτουμε περίπου 1 κούπα ζεστό νερό ( η ποσότητα του νερού που θα χρειαστεί εξαρτάται και από τα υγρά που έβγαλε το φαγητό).

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄-40΄ ακόμη ή μέχρι να γίνουν οι πατάτες και το κρέας να πέφτει απ’ το πηρούνι. 

Αν θέλουμε, προς το τέλος περιχύνουμε και με λίγο χυμό λεμονιού.



ΨΗΣΙΜΟ ΜΕΣΗ


Σερβίρουμε. 



ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟΣΤΟ ΠΙΑΤΟ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου