Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Chocolate and hazelnut pithivier …

… Νάτα, νάτα. Σοκολάτα με σφολιάτα. Ο συνδυασμός που σκοτώνει. Mεταφορικά σίγουρα αλλά ίσως και κυριολεκτικά.
΄Ίσως πάλι όχι. Ας μην τα τραγικοποιούμε τα πράγματα. Μια καλής ποιότητας σφολιάτα χωρίς υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά και πολλά βουτύρατα και μια καλή κουβερτούρα πλούσια σε κακάο θα μας δώσουν την απίθανη γεύση τους ελαττώνοντας κατά πολύ τις συνέπειες της ατασθαλίας μας.
Είχα ξαναφτιάξει
pithivier με πράσα και τυριά και παρότι ήταν μια απλούστατη παρασκευή ακόμα θυμόμαστε τη νοστιμιά της. Γαλλική η καταγωγή της κι όπως σημειώνει η συνταγή κάτι παραπάνω σκαμπάζουν εκεί από ζύμες και σοκολάτες.
Η σημερινή συνταγή με τα φουντούκια που θα δίνουν μια γεύση πραλίνας και την καστανή ζάχαρη που θα θυμίζει καραμέλα, μας κόλασε πριν ακόμη τη φτιάξουμε.
Επομένως, allons enfants για να τη φάμ’ …



Σοκολατόπιτα σκεπαστή με σφολιάτα
Chocolate and hazelnut pithivier


ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ



υλικά:
150 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. φουντούκια (χωρίς φλούδα)
125 γρ. καστανή ζάχαρη
20 γρ. κακάο σκόνη
2 κροκάδια
1 ασπράδι
25 γρ. βούτυρο/μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
2 φύλλα σφολιάτας

προαιρετικά: 2 κουταλιές ρούμι





Αλέθουμε μαζί τη σοκολάτα, τα φουντούκια, τη ζάχαρη και το κακάο. 

Προσθέτουμε τα κροκάδια, το βούτυρο και το ρούμι και τα δουλεύουμε μαζί μέχρι να γίνουν μια πηχτή πάστα.



ΜΠΛΕΝΤΕΡ
ΓΕΜΙΣΗ



Αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας, ανοίγουμε τα φύλλα της σφολιάτας και κόβουμε ένα δίσκο με διάμετρο 24 εκ. κι έναν με διάμετρο 26 εκ. 

Χρησιμοποιούμε σα βάση το μικρότερο δίσκο και βάζουμε στο κέντρο την πάστα σοκολάτας, αφήνοντας κενό ένα περιθώριο 1 εκ. γύρω-γύρω.



ΔΙΣΚΟΙ
ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΗ



Χτυπάμε το ασπράδι και αλείφουμε το περιθώριο που αφήσαμε. 

Εφαρμόζουμε από πάνω το μεγαλύτερο δίσκο πιέζοντας ελαφρά για να διώξουμε τον αέρα που τυχόν εγκλωβίστηκε. 

Κλείνουμε καλά τις άκρες, σφραγίζοντάς τες. 

Μεταφέρουμε την πίτα σε αντικολλητικό χαρτί και αν έχουμε χρόνο την αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο, σκεπασμένη με μεμβράνη φαγητού.

Χαράσσουμε στην επιφάνεια της πίτας καμπύλες ακτίνες και την αλείφουμε με το υπόλοιπο ασπράδι.



ΣΚΕΠΑΣΤΗ
ΧΑΡΑΓΜΑ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς κελσίου, για 40΄.

Αν η πίτα πάρει χρώμα πολύ γρήγορα, συνεχίζουμε το ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

 Σερβίρουμε τη σοκολατόπιτα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.



ΨΗΣΙΜΟ

ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΝΩΘΕΝ
 
ΑΝΩΘΕΝ




Η συνταγή είχε προίκα τις διατροφικές της πληροφορίες ανά κομμάτι (για 12 κομμάτια):
357 kcals
22.8 g λιπαρά (8.2 g κορεσμένα)
5.5 g πρωτεΐνη
33.3 g υδατάνθρακες
18.8 g σάκχαρα
0.4g αλάτι

Μια οδηγία προς εγκρατείς: Αν δε φάμε όλη τη σοκολατόπιτα μονομιάς, μπορούμε να τυλίξουμε τα κομμάτια σε αντικολλητικό χαρτί και μεμβράνη φαγητού και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη μέχρι 3 μήνες.

Και μια προς οικονόμους: Τα κουρελάκια της σφολιάτας που περισσεύουν αφού κόψουμε τους δίσκους μπορούν με λίγη υπομονή να ενωθούν σε ένα ενιαίο φύλλο σφολιάτας. 

Με λίγο πελτέ ντομάτας, τριμμένο τυρί και μερικές φέτες σαλάμι, μετατρέπεται σε μια τραγανή αυτοσχέδια πίτσα.



 
ΤΥΡΙΣΑΛΑΜΙ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου