Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Κλαφουτί με μήλα και αμύγδαλα …

… Τι κι αν το λένε clafoutis; Θα ψαρώσουμε επειδή κατάγεται απ’ τη Γαλλία και μάλιστα από περιοχή Λιμουζίνα; ΄Ένα κουρκούτι είναι, ένας νόστιμος χυλός που εμπλουτίζεται το συνηθέστερον με κεράσια, ψήνεται σε πυρίμαχο σκεύος και γίνεται ένα ελαφρύ αλλά λαχταριστό γλυκό που τρώγεται χλιαρό στο τέλος του γεύματος.
Κι αν η κλασσική εκδοχή του κλαφουτί απαιτεί κεράσια - και μάλιστα με τα κουκούτσια που δίνουν μια ιδιαίτερη πικράδα και άρωμα ξεχωριστό, πλέον γίνεται με κάθε λογής φρούτο …


Κλαφουτί με μήλα και αμύγδαλα


 
ΑΧΝΙΣΜΕΝΟ  


υλικά:
5 κίτρινα μήλα
40 γρ. βούτυρο/μαργαρίνη
20 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά λικέρ ή ρούμι
χυμός από 1 λεμόνι

20 γρ. βούτυρο/μαργαρίνη
3 αυγά
100 γρ. ζάχαρη
25 γρ. αλεύρι
200 ml γάλα
100 ml κρέμα γάλακτος

60 γρ. αμύγδαλο φιλέ





Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κύβους και τα περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν. 

Τα περνάμε από τηγάνι με 40 γρ. βούτυρο και 20 γρ. ζάχαρη και τα σβήνουμε με το λικέρ. 

Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Βουτυρώνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο (20γρ.) ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε τα μήλα.



ΜΗΛΑ



Χτυπάμε μαζί τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη (100γρ.), το γάλα και την κρέμα γάλακτος.

΄Όταν αναμειχθούν καλά προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.



ΑΛΕΥΡΙ



Ρίχνουμε το χυλό πάνω από τα μήλα και σκορπίζουμε στην επιφάνεια το φιλέ αμυγδάλου.



ΜΕ ΤΟ ΧΥΛΟ
ΜΕ ΧΥΛΟ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄, ή μέχρι να πήξει η ζύμη.

Σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.



ΨΗΜΜΕΝΟ

ΜΕ ΑΧΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ 
ΚΟΜΜΑΤΙ 
ΚΟΜΜΕΝΟ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου