Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Κουνέλι με τσίπουρο και δεντρολίβανο ...

… Έφτιαξα γαλοπούλα, έφτιαξα χοιρινό, ντολμάδες, γιουβαρλάκια, μέχρι και φασιανό. Τι άλλο μένει για να ολοκληρώσω το κλασσικό χριστουγεννιάτικο παλμαρέ; Λέω να προσπεράσω κυνήγια, αγριογούρουνα, ζαρκάδια κι ελάφια και να στραφώ φέτος προς κάτι πιο απλό, σπαρτιάτικα λιτό, αλλά χριστουγεννιάτικο και εξαιρετικά γευστικό. 
Το κορίτσι φέτος θέλει, τα Χριστούγεννα κουνέλι …


Κουνέλι με τσίπουρο και δεντρολίβανο






υλικά:  
μισό κουνέλι 
1 κρεμμύδι 
1 σφηνάκι τσίπουρο 
μισό ποτηράκι λευκό κρασί 
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα με κόκκους 
1-2 κλωναράκια δεντρολίβανο 
3 λωρίδες μπέικον
αλεύρι 

προαιρετικά: 50 γρ. καπνιστή πανσέτα





Κόβουμε το κουνέλι σε μερίδες, το αλατοπιπερώνουμε και το αλευρώνουμε. Ζεσταίνουμε σε φαρδειά κατσαρόλα 2 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το κουνέλι απ’ όλες τις πλευρές. 







Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Το σωτάρουμε μαζί με το κρέας για 5΄ και προσθέτουμε το μπέικον σε κομμάτια. Όταν πάρει χρώμα, σβήνουμε με το τσίπουρο και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.     


                            



Ανακατεύουμε για να ξεκολλήσουμε ό,τι έχει κολλήσει και τσικνίσει στον πάτο της κατσαρόλας και θα δώσει νοστιμιά στο φαγητό, και ρίχνουμε το κρασί και τη μουστάρδα.
Ανακατεύουμε ξανά απαλά για να διαλυθεί η μουστάρδα, προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί κατά τα 3/4 το κρέας και αρωματίζουμε με το δεντρολίβανο. 







Καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να πέφτει το κρέας από το κόκκαλο και να εξατμιστεί το περισσότερο ζουμί (από 45΄-55΄). 
Αν θέλουμε να δώσουμε στο φαγητό μια πιο ιδιαίτερη γεύση μια και το κουνέλι είναι άπαχο κρέας, προσθέτουμε 15΄ πριν το τέλος του μαγειρέματος, καπνιστή πανσέτα κομμένη σε κυβάκια. 






Σερβίρουμε το κουνέλι σκέτο, με πουρέ ή με ρύζι. 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου