Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Καστανό ρύζι με μπιζέλια, φέτα και ρόκα …

… Και ο τάδε Ταδόπουλος; Και ο Δείνα Δεινόπουλος; Και η Κάποια Καποιοπούλου; 
Αυτές τις πανομοιότυπες διαφημίσεις για τα εργαστήρια δημοσιογραφίας μου θύμισε η σημερινή συνταγή. Εκείνες που απαριθμούν ένα ένα τα αστέρια που απαρτίζουν το γαλαξία της διαφημιζόμενης πραμάτειας και τραβούν, όπως το φως τις σκνίπες, τα μελλοντικά αστέρια ή τους περαστικούς διάττοντες. 
Το ίδιο συμβαίνει και με το ρύζι μου, που περιστοιχίζεται από όλους σχεδόν τους πρωταγωνιστές των ημερών. Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα. 
Στο ίδιο πιάτο, λοιπόν, και το καστανό ρύζι; Και το χοντρό μπιζέλι; Και η διάσημη ελληνική φέτα; Και οι τραγανοί κολοκυθόσποροι; Και η πικάντικη ρόκα; Και οι πορφυροί σπόροι ροδιού; Όλα πατρίδα μας, κι αυτά κι εκείνα …


Καστανό ρύζι με μπιζέλια, φέτα και ρόκα 



ΦΛΟΥ  



υλικά:
150 γρ. καστανό ρύζι 
1 ζωμός κότας ή λαχανικών* 
2 κουταλιές ελαιόλαδο 
2 φρέσκα κρεμμυδάκια 
300 γρ. μπιζέλια ή φασόλια (βρασμένα ή από κονσέρβα) 
25 γρ. κολοκυθόσποροι 
100 γρ. φέτα   
50 γρ. ρόκα


Για το ντρέσσινγκ:
1 κουταλιά σόγια σως (με ή χωρίς γλουτένη) 
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη 
1/2 κουτ. γλ. σησαμέλαιο ή σπορέλαιο 
χυμός και ξύσμα από μισό λεμόνι ή 1 λάιμ 

Για το γαρνίρισμα: 2 κουταλιές σπόροι ροδιού
 
 
 

Βράζουμε το ρύζι σε άφθονο νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το ζωμό, για 30΄-35΄. Αν έχουμε δυσανεξία στη γλουτένη, χρησιμοποιούμε ζωμό χωρίς γλουτένη ή τον παραλείπουμε εντελώς. Μόλις το ρύζι μαλακώσει, το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε με κρύο νερό. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το φαγητό ως κρύο πιάτο, ως ρυζοσαλάτα δηλαδή, βάζουμε το ρύζι στο ψυγείο για 30΄.
 
 

ΤΟ ΡΥΖΙ


Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και περνάμε τους κολοκυθόσπορους απ’ το τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και να τραγανίσουν. Βγάζουμε τους κολοκυθόσπορους και σωτάρουμε στο ίδιο τηγάνι ελαφρά το φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε ροδέλες. 
Προσθέτουμε στο ρύζι τους κολοκυθόσπορους και το κρεμμυδάκι, τα μπιζέλια, αφού τα στραγγίξουμε και τα ξεπλύνουμε καλά, τη φέτα σε κυβάκια και τα φύλλα ρόκας. 
Ανακατεύουμε καλά.
 
 

ΚΑΙ Ο ΑΡΑΚΑΣ

ΡΟΚΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ



Αναμειγνύουμε τα υλικά για το ντρέσσινγκ και περιχύνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε απαλά και  σκορπίζουμε από πάνω τους σπόρους ροδιού.
Σερβίρουμε.
 
 
  
ΚΑΙ ΡΟΔΙ


ΑΡΤΙΣΤΙΚ


ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου