Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Πίτα με κοτόπουλο και μπρόκολο …

… Κέντημα έμαθα κι εγώ στα μικράτα μου, όπως αρκετές κόρες μικροαστικών οικογενειών της εποχής μου. Για να περνάω το χρόνο μου, για να φτιάξω την προίκα μου, για να δείξω την αξιοσύνη μου στο μέλλοντα γαμπρό και την, απαραίτητα, τρομερή μαμά του, για να μη λείψουν απ’ το σκρίνιο –που δεν απέκτησα ποτέ- τα πετσετάκια κι απ’ το σαλόνι τα σεμεδάκια με τα απεχθή ασορτί καρεδάκια τους.
Τα βασικά έμαθα, όχι τίποτε πολύπλοκες τεχνικές. Σταυροβελονιά, γκομπλέν, ανεβατό και ριζούλα για τα παιδικά σεντονάκια – που εγώ τα ζωγράφισα κι ησύχασα – κι όξω απ’ την πόρτα.
Έφτιαξα ένα εμβληματικό μετρητό σεμέν, που τώρα θα το χαρακτήριζα εγκληματικό μια και το κένταγα μήνες ολόκληρους και στραβώθηκα μέχρι να το τελειώσω, παραδοσιακές μαξιλάρες για τα μπάσια που δεν έχω, κάδρα, καδράκια, μαξιλάρια και τραπεζομάντηλα που χάρισα σε γιαγιάδες και μανάδες εξ αίματος και εξ αγχιστείας.
Μα πιο πολύ απ’ όλα αυτά θα ήθελα να ήξερα να κένταγα ψωμιά. Απ’ αυτά τα παραδοσιακά, πραγματικά έργα τέχνης, που στολίζουν βιβλία μαγειρικής και λαογραφίας. Χριστόψωμα, πρόσφορα, κουλούρες νυφιάτικες, πίτες με ήλιους, πουλιά, λουλούδια - να μη χορταίνεις να τα χαζεύεις και να ζηλεύεις.
Πολύ φτωχό και πολύ ταπεινό το δικό μου στόλισμα, αλλά χάρηκα που το έκανα.
Έστω και με μια αγοραστή σφολιάτα …



Πίτα με μπρόκολο, κοτόπουλο και κρέμα τυριών


ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ



υλικά:
1 μέτριο μπρόκολο
300 γρ. ψαχνά από κοτόπουλο (βραστό ή ψητό)
ημίσκληρο τυρί
2 φύλλα σφολιάτα
παπαρουνόσπορος (ή μαυροσούσαμο ή σουσάμι)

Για τη μπεσαμέλ:
30 γρ. μαργαρίνη
30 γρ. αλεύρι
300 ml άπαχο γάλα
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 χεριά τριμμένο τυρί (ημίσκληρο με χαμηλά λιπαρά)






Βράζουμε το μπρόκολο στον ατμό ή σε λίγο αλατισμένο νερό, το στραγγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε.
Λυώνουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη, ρίχνουμε το αλεύρι, το καβουρντίζουμε 2΄-3΄ και ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο.



ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

ΜΠΕΣΑΜΕΛ



Ρίχνουμε στη μπεσαμέλ το μπρόκολο, το κοτόπουλο και το τυρί, ανακατεύουμε και, αν χρειαστεί, αραιώνουμε την κρέμα με λίγο γάλα.
Εννοείται πως μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη γέμιση κατά βούλησιν με τυρί cottage, ανθότυρο, γραβιέρα, καπνιστό τυρί.



ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΤΥΡΕΝΙΑ




Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και αδειάζουμε τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη τυρί και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο, χωρίς να το τεντώσουμε αλλά ακουμπώντας το χαλαρά για να κάνει πτυχώσεις. Κλείνουμε τις άκρες, ενώνοντας τα δύο φύλλα και στρίβοντάς τα ελαφρά.



ΣΦΟΛΙΑΤΑ

ΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ  

ΠΑΝΩ ΦΥΛΛΟ



Επειδή το φύλλο είναι συνήθως μεγαλύτερο από το ορθογώνιο πυρέξ, αν θέλουμε να κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια της πίτσας κόβουμε λωρίδες ζύμης από τις άκρες, πριν σκεπάσουμε την πίτα.
Κόβουμε φύλλα χαράζοντας και τα νεύρα τους, μικρά τριαντάφυλλα, σαλιγκαράκια ή ό,τι άλλο σκεφτούμε και διακοσμούμε την πίτα.



ΦΥΛΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΣΧΕΔΙΑ 

ΦΥΛΛΑ 



Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με γάλα, πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο, που κάνει και πολύ ωραία χρωματική αντίθεση, ή σουσάμι.


ΣΧΕΔΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 

ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟΣ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η επιφάνεια της πίτας.


ΨΗΜΜΕΝΗ

ΨΗΜΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ




Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.



 ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ

ΠΙΑΤΟ ΠΛΑΪ




ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ
 





ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου