Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα στα μικροκύματα …

… Να την παίρνανε τα κύματα ...Για να είμαι ειλικρινής, την πήρανε τα κύματα. Για την ακρίβεια τα μικροκύματα και είμαι τόσο ενθουσιασμένη. Μικρή-μικρή την πήρανε, μεγάλη φέραν μου την. Ωμή-ωμή την πήρανε, ψημμένη φέραν μου την. 
Τη φετεινή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα μας. Που περιμένω με λαιμαργία να φτιάξω κάθε χρόνο. Ας είναι ξενόφερτη – μήπως η γαλοπούλα δεν είναι; Ή το έλατο; 
Μ’ αρέσει να στρογγυλοκάθεται στο κέντρο του στολισμένου τραπεζιού η πουτίγκα, βασιλική και ολίγον υπερόπτις. Να κοιτάει αφ’ υψηλού μελομακάρονα και κουραμπιέδες και να φέρνει ένα αεράκι απ’ το Downton στο δικό μας Christmas special. 
Πέρυσι έφτιαξα την εμβληματική –και ολίγον μπελαλίδικη λόγω πολύωρου βρασίματος- clootie dumpling. Αυτή ετοιμαζόμουν να ξαναφτιάξω, όταν σκόνταψα σε μια συνταγή για παραδοσιακή πουτίγκα στα μικροκύματα. Διάβασα και ξαναδιάβασα τις οδηγίες για να σιγουρευτώ και τσιμπήθηκα για να βεβαιωθώ ότι δεν ονειρεύομαι. Κι όμως, απαιτούσε μόλις 10΄στα μικροκύματα και το αποτέλεσμα έδειχνε συναρπαστικό. 
Και όντως ήταν. Hallelujah … 


Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα στα μικροκύματα 
Microwaveable Christmas pudding



 


υλικά:
150 γρ. μπαγιάτικο ψωμί* 
300 γρ. ανάμεικτα ξερά φρούτα 
(εγώ χρησιμοποίησα κράνα, αρώνια, σταφίδα σουλτανίνα και κορινθιακή, μπλούμπερι και κάντιτα)  
25 γρ. κερασάκια γλασσέ 
100 ml χυμός πορτοκαλιού 
100 ml νερό 
50 ml μπράντυ 
1 μικρό μήλο ή ένα μεγάλο φυρίκι 
50 γρ. καστανή ζάχαρη 
50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα 
25 γρ. φουντούκια 
85 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (κατευθείαν απ’ το ψυγείο) 
1 κουταλιά μείγμα μπαχαρικών για γλυκά (mixed spice) 
1 αυγό 
1 κουταλιά μέλι ή πετιμέζι ή μελάσσα ή χαρουπόμελο 
ξύσμα από 1 πορτοκάλι 





Βάζουμε σε μπωλ όλα τα ξερά φρούτα και τα κερασάκια γλασσέ, κομμένα στη μέση. Τα περιχύνουμε με το χυμό και το νερό, προσθέτουμε το ξύσμα και τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, στη δυνατή ένταση, για 3΄. 

Όπως είναι ζεστά τα περιχύνουμε με το μπράντυ, τα καλύπτουμε με μεμβράνη φαγητού και τα αφήνουμε για 2 ώρες, να ενυδατωθούν και να πάρουν άρωμα. 







Περνάμε το ψωμί από το multi μέχρι να γίνει χοντρά ψίχουλα. 
Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια και τρίβουμε το μήλο στο χοντρό τρίφτη. Ρίχνουμε στο μπωλ με τα φρούτα τα ψίχουλα του ψωμιού, το τριμμένο μήλο, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα ή κουτάλα σιλικόνης. 
Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη, κατευθείαν από το ψυγείο, το βούτυρο ή τη μαργαρίνη όχι όλο μαζί, αλλά σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας και ενσωματώνοντας την πρώτη δόση πριν τρίψουμε την επόμενη. 








Τέλος ρίχνουμε το αυγό και το μέλι/πετιμέζι και κάνουμε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα. 
Βουτυρώνουμε ένα πλαστικό μπωλ χωρητικότητας 1,2 λίτρων, αδειάζουμε το μείγμα και το στρώνουμε καλά με κουτάλι. 







Καλύπτουμε το μπωλ με μεμβράνη φαγητού, χωρίς να το σφραγίσουμε ερμητικά, και κάνουμε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια για να βγαίνει ο ατμός. 

Ψήνουμε την πουτίγκα στα μικροκύματα, στη μεσαία ένταση, για 10΄. 
Την αφήνουμε να σταθεί για 5΄ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 8΄-10΄ ακόμη. 








Αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη και, μόλις κρυώσει λίγο, αναποδογυρίζουμε την πουτίγκα σε πιατέλα. 










Σ’ αυτό το στάδιο η πουτίγκα είναι μαλακή και λίγο ‘χλωμή’. Μπορούμε είτε να τη βάλουμε για 10΄ στο φούρνο, στους 150°C-160° βαθμούς κελσίου, είτε να την αφήσουμε χωρίς να τη σκεπάσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, για να ‘οξειδωθεί’ από τον αέρα. 



   



Τη διακοσμούμε χριστουγεννιάτικα.
Σερβίρουμε την πουτίγκα σκέτη, με σιρόπι, κρέμα ή παγωτό. 















* Η πουτίγκα στις φωτογραφίες έγινε με ψωμί χωρίς γλουτένη, φτιαγμένο σε κοινό αρτοπαρασκευαστή με αυτοσχέδιο μείγμα αλεύρων (αλεύρι χωρίς γλουτένη, ρεβυθάλευρο, αλεύρι από φαγόπυρο, καλαμποκάλευρο, χαρουπάλευρο, νισεστέ) και ήταν απολαυστική.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου