Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Τάρτα Tatin με κάστανα, σοκολάτα και χουρμάδες ...

… Κάστανα και σοκολάτα πάνε χέρι-χέρι με τα Χριστούγεννα, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες. Κάτι που τα κάστανα είναι στην εποχή τους, κάτι η γέμιση της γαλοπούλας που απαιτεί μπόλικα και πάντα περισσεύουν, κάτι τα λογής λογής τρουφάκια και τα μαρόν γλασέ, οι κορμοί και τα μον μπλάν, τα σοκολατάκια και οι αφράτες μους, η φιλία έγινε σχέση κι η σχέση γάμος. Σοκολάτα και κάστανα κρέμασαν τα στέφανα κι εγκαταστάθηκαν δόξη και τιμή σε κάθε χριστουγεννιάτικη βιτρίνα που σέβεται τον εαυτό της.   
Κι επειδή κι εγώ σέβομαι τον εαυτό μου, αλλά δεν έχω βιτρίνα παρότι κούκλα, έφτιαξα τη γιορτινή τάρτα που τα συνδυάζει μοναδικά, την …

Τάρτα Tatin με κάστανα, σοκολάτα και χουρμάδες





υλικά:
75 γρ. μαργαρίνη
90 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. κάστανα (βρασμένα ή έτοιμα προβρασμένα)
80 γρ. χουρμάδες
1 φύλλο σφολιάτα
μια χούφτα φυστίκια Αιγίνης

προαιρετικά: παγωτό βανίλια




Βάζουμε στο μεγάλο μάτι της κουζίνας ένα ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και ρίχνουμε τη μαργαρίνη μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε μέχρι να λυώσουν καλά και να γυαλίσουν, ανακατεύοντας 2-3 φορές με σπάτουλα σιλικόνης.





Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, την προσθέτουμε στο ταψάκι και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να λυώσει εντελώς και η σοκολάτα.





Κόβουμε τα κάστανα στη μέση και τους χουρμάδες στα 4 και τα αραδιάζουμε στο ταψάκι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. 

 

  



Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε δίσκο 28 εκ. και καλύπτουμε τα κάστανα και τους χουρμάδες, τρυπώνοντας τις άκρες της ζύμης από κάτω τους. Τρυπάμε τη σφολιάτα με πηρούνι.






 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς κελσίου για 25΄-30΄ ή μέχρι να χρυσίσει η σφολιάτα. 
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για πολύ λίγο και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα πριν προλάβει να κρυώσει η καραμέλα και κολλήσει στο ταψάκι. 







Σερβίρουμε, προαιρετικά με μια μπάλα παγωτό και πασπαλίζοντας την τάρτα με τα χοντροτριμμένα φυστίκια Αιγίνης. 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου