Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Γιορτινό ρύζι με σαφράν ...

… Τις ευχές του Καράτζοβα, χαρακτηριστικού τύπου βουλευτή που έπλασε ο Παπαγιαννόπουλος στον Κύριο Πτέραρχο, θυμάμαι όταν φτιάχνω μια συνταγή γεμάτη συμβολισμούς. 
Και οι γιορτινές συνταγές έχουν σχεδόν πάντα  υλικά που κρύβουν συμβολισμούς – οι ξηροί καρποί, το ρύζι, το ρόδι, το μέλι, όλα παίζουν τον ξεχωριστό τους ρόλο κι ενώνουν τις μαγικές δυνάμεις τους για να φέρουν στους συνδαιτυμόνες, όπως έλεγε κι ο Καράτζοβας … 




… υγείαν, ευτυχίαν, ευημερίαν, ευτοκίαν, ευδαιμονίαν και μακροημέρευσιν …


Ρύζι με σαφράν, ρόδι και κουκουνάρι


  


υλικά:  
1 μέρος ρύζι* (1 κούπα, 1 ποτήρι) 
2,5-3 μέρη ζωμός ή νερό 
1 πρέζα σαφράν (ή λίγος κουρκουμάς) 
2 κουταλιές μαργαρίνη 

100 γρ. φιδές 
1 κουταλιά μαργαρίνη
50 γρ. κουκουνάρι 
σπόροι από μισό ρόδι 




* Μπορούμε να κάνουμε είτε πιλάφι είτε ριζόττο. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιούμε κίτρινο ρύζι για πιλάφι, το καβουρντίζουμε στη μαργαρίνη να γυαλίσει και ρίχνουμε το ζωμό στον οποίον έχουμε διαλύσει το σαφράν. Σιγοβράζουμε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το ζωμό, αποσύρουμε και σκεπάζουμε με πετσέτα. 
Αν φτιάξουμε ριζόττο, χρησιμοποιούμε ρύζι καρολίνα, το καβουρντίζουμε στη μαργαρίνη να γυαλίσει και ρίχνουμε κουτάλα-κουτάλα το ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς και περιμένοντας να απορροφηθεί η πρώτη δόση ζωμού πριν ρίξουμε την επόμενη. Μετά από 18΄-20΄, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μια κοφτή κουταλιά μαργαρίνη, ανακατεύουμε και αφήνουμε το ρυζότο να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με πετσέτα. 
Τέλος, υπάρχει και η ευκολία του μείγματος για ριζόττο σε φακελάκι, το οποίο απλώς ρίχνουμε σε νερό ή ζωμό και ακολουθούμε τις οδηγίες στη συσκευασία. 







Ζεσταίνουμε μια κουταλιά μαργαρίνη και καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά το φιδέ μέχρι να γίνει τραγανός και χρυσοκόκκινος. 



 

 


Καβουρντίζουμε το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία. Ρίχνουμε στο ρύζι το φιδέ, το κουκουνάρι και μια χούφτα σπόρους ροδιού και ανακατεύουμε απαλά.
Αδειάζουμε το ρύζι σε φόρμα σιλικόνης και το αφήνουμε να κρυώσει. 




  



Αναποδογυρίζουμε το ρύζι σε πιατέλα. 










Σερβίρουμε το γιορτινό ρύζι γαρνιρισμένο με σπόρους ροδιού ή συνοδεύοντας το με λίγη πράσινη σαλάτα. 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου