Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Do nothing cake …

Dolce far niente λένε οι Ιταλοί και  σίγουρα κάτι ξέρουν. Αυτή η αίσθηση απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης, που εμπεριέχει ξεκούραση, ξεγνοιασιά, αναπόληση και εσωτερική γαλήνη θυμίζει κάπως τη νιρβάνα.
Γλυκό το να μην κάνεις τίποτα λοιπόν, κι απ’ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού φτιάχνουν μην κάνοντας τίποτα ένα γλυκό.
Είναι το Do nothing cake, πολύ δημοφιλές και σε δεκάδες παραλλαγές στην Αμερική, που από σήμερα έχω υπό την υποψία μου.
Βέβαια το do nothing είναι σχετικό, μια δουλειά τη θέλει. Αλλά τη δεκαετία του ’40 που πρωτοφτιάχτηκε, η μαγειρική κι η ζαχαροπλαστική ήθελαν πολύ μπελά, σκεύη, συσκευές και τεχνικές που πολλοί δεν διέθεταν. Οπότε ένα κέικ χωρίς χτύπημα, χωρίς μίξερ και με απλά υλικά ήταν πρωτοποριακό και more than welcome ...



Κέικ υγρό με κομπόστα ανανά
Do nothing cake


IMG_9013



υλικά:
1 κονσέρβα ανανάς σε σιρόπι (560 γρ.)
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. σόδα
2 αυγά
2 βανίλιες


Για το γλάσσο:
113 γρ. μαργαρίνη
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας γάλα εβαπορέ
1 κούπα ινδοκάρυδο
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα






Βάζουμε τις φέτες του ανανά στο μπλέντερ μαζί με το μισό περίπου σιρόπι της κονσέρβας και πολτοποιούμε. 

Η ποσότητα που προκύπτει είναι 2,5 κούπες από ένα πηχτό μείγμα.


IMG_20180629_175628
IMG_20180629_175640



Το ρίχνουμε σε μπωλ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.


IMG_20180629_180254
IMG_20180629_180401



Ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και τη σόδα.

Ανακατεύουμε καλά.


IMG_20180629_180950
IMG_20180629_180953
IMG_20180629_180736



Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις 23x33 εκ.


IMG_20180629_181302
IMG_20180629_181332
IMG_20180629_181405



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄, κάνοντας το τεστ της οδοντογλυφίδας.




IMG_20180629_184720
IMG_20180629_184728





Απαραίτητη παρένθεση πριν τη συνέχεια:
Το κέικ περιχύνεται μόλις βγει από το φούρνο με ένα frosting αρκετά επιβαρυντικό, το οποίο σύμφωνα με τη συνταγή κάνει το κέικ ακόμη πιο αφράτο και ζουμερό.

Μου φάνηκε μάλλον υπερβολικό και αποφάσισα να σιροπιάσω το κέικ με το υπόλοιπο σιρόπι της κονσέρβας αφού το ζέστανα, και να κάνω τη μισή ποσότητα του γλάσσου κι ας μη μου αρέσει να κάνω μισές δουλειές.

Το κέικ ήταν ήδη αρκετά αφράτο και ζουμερό όταν βγήκε και θα μπορούσε να φαγωθεί έτσι. 

Το σιρόπι το ανανά το αναβάθμισε και το γλάσσο το απογείωσε, μαζί με το θερμιδικό του φορτίο.




Φτιάχνουμε το γλάσσο 7΄-8΄ πριν βγάλουμε το κέικ. 

Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη μαζί με τη ζάχαρη και το γάλα εβαπορέ και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να λυώσουν και να πάρουν βράση.


IMG_20180629_184449
IMG_20180629_184908



Βράζουμε για 5΄, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο γλάσσο τα καρύδια και το ινδοκάρυδο.

 Ανακατεύουμε καλά.


IMG_20180629_185200
IMG_20180629_185218
IMG_20180629_185240



Ξεφουρνίζουμε το κέικ, το τρυπάμε πολλές φορές με οδοντογλυφίδα και το περιχύνουμε με το γλάσσο. 

Αφήνουμε να σταθεί και να τραβήξει το γλάσσο.

Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.



IMG_9014

IMG_9007

IMG_9004

IMG_9016

IMG_9015 

IMG_9009





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου