Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Τάρτα Tatin με βερύκοκκα …

… Αποκλείεται να λείπει, αποκλείεται σου λέω. Ό,τι και να λέω όμως κι όσο κι αν χτυπιέμαι, υπάρχει το αλφαβητάριο συνταγών που με ταπώνει. Όντως λείπει. Υπάρχει η κλασσική tarte Tatin, υπάρχει με αχλάδια, με κυδώνια, με μπανάνες, με νεκταρίνια, με μπανάνες και φουντούκια, με βανίλιες, ακόμη και με κάστανα και χουρμάδες υπάρχει. Πουθενά όμως μια tarte Tatin με βερύκοκκα.
Ε, από σήμερα υπάρχει …



Τάρτα Tatin με βερύκοκκα



IMG_20180612_185438



υλικά:
500 γρ. βερύκοκκα
80 γρ. ζάχαρη
50 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
1 κουταλιά χυμός λεμονιού

1 φύλλο σφολιάτας






Βάζουμε τη ζάχαρη σε ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. 

Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και λυώνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. 

Μόλις χρυσίσει ρίχνουμε τη μαργαρίνη και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. 

Όταν λυώσει εντελώς και η μαργαρίνη, αποσύρουμε από τη φωτιά.




IMG_20180612_175128IMG_20180612_180000IMG_20180612_180007IMG_20180612_180130



Πλένουμε τα βερύκοκκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. 

Αν θέλουμε τα βουτάμε για 30΄΄ σε βραστό νερό και αφαιρούμε τη φλούδα τους, εμείς την κρατάμε. 

Αν είναι μεγαλούτσικα τα κόβουμε σε μικρότερες φέτες, διαφορετικά τα χρησιμοποιούμε κομμένα στη μέση.

Βάζουμε τα βερύκοκκα μέσα στην καραμέλα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.



IMG_20180612_180642IMG_20180612_180651IMG_20180612_180658



Σκεπάζουμε τα βερύκοκκα με τη σφολιάτα τσαλακώνοντάς τη για να μην περισσεύει και γυρνώντας τις άκρες προς τα κάτω και κάτω από τα φρούτα.

Τρυπάμε πολλές φορές με πηρούνι.



IMG_20180612_180825IMG_20180612_180830IMG_20180612_180941IMG_20180612_180946



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄ περίπου.



IMG_20180612_184850IMG_20180612_184916



Αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για 5΄ και την ξεφορμάρουμε προσεκτικά, αναποδογυρίζοντάς τη σε πιατέλα.

Σερβίρουμε.



IMG_20180612_185421IMG_20180612_185431IMG_20180613_072554IMG_20180613_072559





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου