… Dolce far niente λένε οι Ιταλοί και σίγουρα κάτι ξέρουν. Αυτή η αίσθηση απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης, που εμπεριέχει ξεκούραση, ξεγνοιασιά, αναπόληση και εσωτερική γαλήνη θυμίζει κάπως τη νιρβάνα.
Γλυκό το να μην κάνεις τίποτα λοιπόν, κι απ’ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού φτιάχνουν μην κάνοντας τίποτα ένα γλυκό.
Είναι το Do nothing cake, πολύ δημοφιλές και σε δεκάδες παραλλαγές στην Αμερική, που από σήμερα έχω υπό την υποψία μου.
Βέβαια το do nothing είναι σχετικό, μια δουλειά τη θέλει. Αλλά τη δεκαετία του ’40 που πρωτοφτιάχτηκε, η μαγειρική κι η ζαχαροπλαστική ήθελαν πολύ μπελά, σκεύη, συσκευές και τεχνικές που πολλοί δεν διέθεταν. Οπότε ένα κέικ χωρίς χτύπημα, χωρίς μίξερ και με απλά υλικά ήταν πρωτοποριακό και more than welcome ...
Κέικ υγρό με κομπόστα ανανά
Do nothing cake
υλικά:
1 κονσέρβα ανανάς σε σιρόπι (560 γρ.)
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. σόδα
2 αυγά
2 βανίλιες
Για το γλάσσο:
113 γρ. μαργαρίνη
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας γάλα εβαπορέ
1 κούπα ινδοκάρυδο
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
Βάζουμε τις φέτες του ανανά στο μπλέντερ μαζί με το μισό περίπου σιρόπι της κονσέρβας και πολτοποιούμε.
Η ποσότητα που προκύπτει είναι 2,5 κούπες από ένα πηχτό μείγμα.
Το ρίχνουμε σε μπωλ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
Ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και τη σόδα.
Ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις 23x33 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄, κάνοντας το τεστ της οδοντογλυφίδας.
Απαραίτητη παρένθεση πριν τη συνέχεια:
Το κέικ περιχύνεται μόλις βγει από το φούρνο με ένα frosting αρκετά επιβαρυντικό, το οποίο σύμφωνα με τη συνταγή κάνει το κέικ ακόμη πιο αφράτο και ζουμερό.
Μου φάνηκε μάλλον υπερβολικό και αποφάσισα να σιροπιάσω το κέικ με το υπόλοιπο σιρόπι της κονσέρβας αφού το ζέστανα, και να κάνω τη μισή ποσότητα του γλάσσου κι ας μη μου αρέσει να κάνω μισές δουλειές.
Το κέικ ήταν ήδη αρκετά αφράτο και ζουμερό όταν βγήκε και θα μπορούσε να φαγωθεί έτσι.
Το σιρόπι το ανανά το αναβάθμισε και το γλάσσο το απογείωσε, μαζί με το θερμιδικό του φορτίο.
Φτιάχνουμε το γλάσσο 7΄-8΄ πριν βγάλουμε το κέικ.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη μαζί με τη ζάχαρη και το γάλα εβαπορέ και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να λυώσουν και να πάρουν βράση.
Βράζουμε για 5΄, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο γλάσσο τα καρύδια και το ινδοκάρυδο.
Ανακατεύουμε καλά.
Ξεφουρνίζουμε το κέικ, το τρυπάμε πολλές φορές με οδοντογλυφίδα και το περιχύνουμε με το γλάσσο.
Αφήνουμε να σταθεί και να τραβήξει το γλάσσο.
Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου