… Η άσπρη μελιτζάνα παλιότερα ήταν για μας πιο δυσεύρετη κι απ’ την άσπρη φάλαινα. Παρότι μου άρεσε πολύ όμως, ουδέποτε την καταδίωξα με τη μανία του Αχάμπ. Και καλά έκανα, διότι πλέον τη βρίσκουμε παντού και το μόνο που μας χρειάζεται είναι μια καλή και ξεχωριστή συνταγή …
Τάρτα με άσπρη μελιτζάνα, τυρί και προσιούτο
υλικά:
400 γρ. τυρί κρέμα
1 αυγό
2 λευκές μελιτζάνες
100 γρ. προσιούτο
50 γρ. καπνιστό τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
2 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα ή ξηρή μυζήθρα
1 σκελίδα σκόρδο
μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φύλλο σφολιάτας
Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τη φλούδα αφήνοντας και κάποιες ρίγες ακαθάριστες και τις κόβουμε σε φέτες.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε 30΄ να ‘ιδρώσουν’.
Ύστερα τις στύβουμε ελαφρά και τις κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια.
Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι, ροδίζουμε το σκόρδο ελαφρά και προσθέτουμε τις μελιτζάνες.
Αντί για το σκόρδο μπορούμε να βάλουμε μαζί με το λάδι μισή κουταλιά βούτυρο με σκόρδο.
Τις αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν, για 15΄-20΄ περίπου.
Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Δουλεύουμε με πηρούνι το τυρί κρέμα, προσθέτουμε το αυγό, τη γραβιέρα (εδώ ξηρή μυζήθρα) και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε τις μελιτζάνες, το μαϊντανό, το προσιούτο κομμένο σε λωρίδες και το καπνιστό τυρί σε κυβάκια ή χοντροτριμμένο.
Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.
Στρώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ή το λαδώνουμε ελαφρά.
Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας, αφήνοντας αρκετό προς τα έξω για να το γυρίσουμε μετά.
Αδειάζουμε τη γέμιση και την ισιώνουμε με κουτάλι.
Γυρίζουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα στεφάνι.
Τσιμπάμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας για να δώσουμε ωραίο σχήμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου