Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Σαρδέλες ριγανάτες στο φούρνο …

… Τους καταλαβαίνω αυτούς που φοβούνται να μαγειρέψουν ψάρια. Τους καταλαβαίνω αλλά δεν τους δικαιολογώ. Διότι οι φόβοι τους είναι αβάσιμοι και οι δυσκολίες που προβάλλουν αμελητέες. 
Και εξηγούμαι. Τα πού να τρέχω τώρα να βρω ψάρια, κομμένα. Τα βρίσκουμε πανεύκολα πια, σε λαϊκές, σούπερ-μάρκετ, ψαράδικα, ακόμη και στις εθνικές οδούς - αρκεί να πετύχουμε βέβαια The day the fish came out.
Το είναι μπελάς το καθάρισμα κι εγώ δεν έχω ιδέα, τ’ ακούω βερεσέ. Το καθάρισμα των ψαριών δε μας τρομάζει πια. Εκτός από τα εκατοντάδες βιντεάκια με οδηγίες, μπορούμε να ζητήσουμε να μας τα καθαρίσουν στο σημείο πώλησης και καθαρίσαμε.
Και φτάνουμε έτσι στον κυρίαρχο φόβο που είναι το μαγείρεμα. Δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν επιχειρήματα. Η ψαρίλα που κάνει τις λεγεώνες των γάτων της περιοχής να πολιορκούν την πόρτα μας, το τρομαχτικό καυτό λάδι που πιτσιλάει, τα αλεύρια που σκορπίζονται παντού, το γύρισμα των ψαριών πάνω απ’ τα τηγάνια της κολάσεως,  όλα σκηνές βγαλμένες απ’ τα θρίλερ του Σαββάτου.
Κακώς όμως έχουμε εξαρχής ταυτίσει  τα ψάρια με το τηγάνισμα, άντε και με τη σχάρα στις ψαροταβέρνες.
Δε θέλω να στο πω απότομα και να σε σοκάρω, αλλά τα ψάρια μαγειρεύονται κιόλας. Αποδεδειγμένα. Κι υπάρχουν συνταγές που μπορεί να φτιάξει κι ο πιο άσχετος από κουζίνα, χωρίς μπελά, κόπο, μυρωδιές και ατσαλιά και κυρίως χωρίς καμιά πιθανότητα αποτυχίας …


Σαρδέλες ριγανάτες στο φούρνο


IMG_20180623_140347


υλικά:
700 γρ. σαρδέλες
3-4 μέτριες ντομάτες
χοντρό αλάτι
ρίγανη



Για να καθαρίσουμε τις σαρδέλες αφαιρούμε το κεφάλι τραβώντας το με το χέρι μας και βγάζοντας μαζί και τα εντόσθια. 

Ξεπλένουμε τις σαρδέλες κάτω από τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι.

Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε ισόπαχες ροδέλες.

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και σκορπίζουμε λίγο χοντρό αλάτι. 

Αραδιάζουμε τις σαρδέλες εναλλάσσοντας κεφάλι και ουρά για ομοιόμορφη κατανομή και ψήσιμο.


IMG_20180623_120936IMG_20180623_120942IMG_20180623_121150


Πασπαλίζουμε και τις σαρδέλες με χοντρό αλάτι. 

Αν έχουμε χρόνο, τις αφήνουμε να σταθούν στο ταψί αλατισμένες για μισή ώρα περίπου. 

Αρωματίζουμε με ρίγανη.


IMG_20180623_121223IMG_20180623_121252



Aπλώνουμε πάνω στις σαρδέλες τις ροδέλες της ντομάτας. 

Μ’ αυτό τον τρόπο δίνουμε περισσότερη γεύση στο φαγητό, προφυλάσσουμε τις σαρδέλες κατά τη διάρκεια του ψησίματος κι έχουμε στο τέλος από τους χυμούς της ντομάτας, των ψαριών και το λάδι ένα νόστιμο ζουμάκι.


IMG_20180623_125222IMG_20180623_125233


Ρίχνουμε και πάνω από τις ντομάτες λίγο χοντρό αλάτι, ρίγανη και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.


IMG_20180623_125320IMG_20180623_125354


Ψήμουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄. 

Γυρίζουμε το ταψί τα πίσω μπρος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10΄ περίπου. 

Προς το τέλος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία του θερμού αέρα για πιο ξεροψημμένο φαγητό.


IMG_20180623_133032IMG_20180623_140337IMG_20180623_140355


Σερβίρουμε.


IMG_20180623_140543
IMG_20180623_140412
IMG_20180623_140552
IMG_20180623_140405
IMG_20180623_140634
IMG_20180623_140648
IMG_20180623_140645
IMG_20180623_140658


Θα μπορούσε κάποιος και χωρίς να είναι ποιητής να ισχυριστεί ότι αυτές δεν είναι σαρδέλες ριγανάτες, είναι σαρδέλες με ντομάτες. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να βάλουμε και λιγότερες ντομάτες, γίνονται όμως τόσο νόστιμες και περιζήτητες που πάντα υπερβάλλουμε στη δοσολογία.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου