… Φτου ξελευτερία. Επιτέλους ήρθη το απαγορευτικό, επετράπη ο απόπλους και μπορώ μετά από αναμονή μεγαλύτερη κι απ’ του Αγαμέμνονα να πλεύσω πλησίστια ες Κόρινθον. Κάμφθηκαν οι αντιστάσεις, έπεσε το κάστρο το άπαρτο, ηχήσαν οι σάλπιγγες και στήθηκε χορός μέγας.
Η κόρη μου απαρνήθηκε την Άρνηση του Σεφέρη, άνοιξε το μυαλό και το στόμα της κι αποφάσισε ότι θα τρώει μελιτζάνες. Κι όχι μόνον αυτό αλλά ανερυθρίαστα δήλωσε και ότι της αρέσουν πολύ και κακώς δεν τις έτρωγε τόσα χρόνια και τις στερούσε συχνά και από μας.
Είναι να μη γιορτάσουμε τέτοιο γεγονός; Με κλασσικά, παραδοσιακά, αλαφροπάτητα και ολωσδιόλου χειροποίητα και στα μέτρα της …
Μελιτζάνες παπουτσάκια
υλικά:
500 γρ. κιμάς (εδώ άπαχος βοδινός)
1 κρεμμύδι
1 καρότο
λίγο κόκκινο κρασί
250 γρ. τοματοχυμός
1 κουτ. γλ. τοματοπελτές
6 μελιτζάνες φλάσκες
Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
500 γρ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Επιπλέον:
ξηρή μυζήθρα, ημίσκληρο τυρί
2-3 φρυγανιές
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τον κιμά.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε τον κιμά.
Τον σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.
Ρίχνουμε το κρεμύδι και το καρότο και σωτάρουμε για άλλα 5΄.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε το ντοματοχυμό και τον πελτέ ντομάτας, διαλυμένον σε μισή κούπα ζεστό νερό.
Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τον κιμά καπακωμένον για 30΄ περίπου.
Επειδή θα χρησιμοποιηθεί ως γέμιση φροντίζουμε να μην έχει πολύ ζουμί στο τέλος του μαγειρέματος ξεκαπακώνοντας και βράζοντας για λίγο σε δυνατή φωτιά.
Αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
Τις χαράζουμε χιαστί στην κομμένη πλευρά, ρίχνουμε αλάτι στις σχισμές και τις αφήνουμε για 30΄ σε σουρωτήρι να ‘ιδρώσουν’.
Τις πιέζουμε ελαφρά να φύγουν τα υγρά που βγήκαν και επιλέγουμε το πώς θα τις προετοιμάσουμε.
Μπορούμε να τις τηγανίσουμε μέχρι να μαλακώσουν, να τις ψήσουμε για 40΄ σε προθερμασμένο φούρνο ή να αυτοσχεδιάσουμε.
Επειδή αποφεύγουμε το τηγάνισμα και δεν ήθελα να καίω το φούρνο 40΄ μόνο για τις μελιτζάνες, τις έβαλα πρώτα στον ατμομάγειρα μέχρι να τρυπιούνται με το πηρούνι.
Ύστερα τις έστυψα ελαφρά και τις έβαλα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Τις ράντισα με ελαιόλαδο και τις έψησα στη λειτουργία του αέρα για 10΄ περίπου.
Τις γύρισα προσεκτικά, τις λάδωσα ξανά και τις έψησα και από την άλλη πλευρά για άλλα 10΄.
Εν τω μεταξύ ο κιμάς έχει κρυώσει αρκετά και έχει δέσει.
Μπορούμε να τρίψουμε μέσα 1-2 φρυγανιές για να σφίξει ακόμη περισσότερο.
Λαδώνουμε ένα ταψί, αραδιάζουμε τις μελιτζάνες και πιέζουμε τη σάρκα τους με κουτάλι, δημιουργώντας χώρο για τον κιμά.
Για περισσότερη νοστιμιά τις πασπαλίζουμε πρώτα με ξηρή μυζήθρα.
Μοιράζουμε τον κιμά στις μελιτζάνες και τον απλώνουμε ομοιόμορφα.
Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ λυώνουμε τη μαργαρίνη και προσθέτουμε το αλεύρι.
Καβουρντίζουμε 3΄-4΄ να πάρει χρώμα το αλεύρι και ρίχνουμε το γάλα κρύο.
Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να μη μας σβωλιάσει και αφήνουμε τη μπεσαμέλ να βράσει μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγό.
Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί και νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο.
Μοιράζουμε κουταλιά-κουταλιά τη μπεσαμέλ στις μελιτζάνες, καλύπτοντας τον κιμά.
Ψήνουμε τα παπουτσάκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.
Μπορούμε να ρίξουμε πάνω στη μπεσαμέλ ημίσκληρο τυρί ή ξηρή μυζήθρα και να χρησιμοποιήσουμε το γκριλ για να λυώσει και να κάνει κρούστα
Εμείς αφήσαμε τη μπεσαμέλ στις μισές μελιτζάνες χωρίς τυρί αλλά βάλαμε το γκριλ για να πάρει λαχταριστό χρώμα.
Αφήνουμε τα παπουτσάκια να σταθούν για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου