… Αντίθετα με τον Επιθεωρητή Μονταλμπάνο που σίγουρα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την επικίνδυνη μείωση του πληθυσμού ψαριών και θαλασσινών στη λεκάνη της Μεσογείου, μια και κάθε του επίσκεψη στην ταβέρνα του Έντσο βυθίζει στο πένθος οικογένειες μπαρμπουνιών και ξεκληρίζει κοπάδια ολόκληρα από γαρίδες, αντίθετα με το Σάλβο λοιπόν εμείς τα θαλασσινά τα τρώμε με ρέγουλα και σχετικά σπάνια.
Καμμιά σουπιά για τη θυγατέρα, μια σπάνια καβουρομακαρονάδα κάποια περασμένη σαρακοστή, ένα γαριδάκι ψητό στις διακοπές και ολίγα καλαμαράκια με πράσινη φακή, με αρακά ή γιαχνί με πατάτες. Και σήμερα …
Καλαμαράκια γιαχνί
υλικά:
1 κιλό καλαμαράκια
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 σκελίδες σκόρδο
2-3 κουταλιές τοματοχυμός
1 κουτ. γλ. τοματοπελτές
λίγο κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα (γλυκειά)
δαφνόφυλλο, μπαχάρι σε κόκκους
ρίγανη
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, αφαιρούμε, εντόσθια και κόκκαλο, τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Αν είναι μικρά, τα αφήνουμε ολόκληρα.
Αχνίζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό να μαλακώσει για 5΄-10΄.
Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές λάδι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 5΄, να χρυσίσει και να γλυκάνει.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄-10΄.
Τα καλαμαράκια θα αλλάξουν χρώμα, θα βγάλουν αρκετό υγρό και θα αρχίσουν να συρρικνώνονται ελαφρά.
Ρίχνουμε κομμένο σε φετάκια το σκόρδο, το οποίο μπορούμε να παραλείψουμε αν δεν μας αρέσει ή μας βαραίνει.
Σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί ελαφρά και προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ.
Αλατίζουμε με μέτρο, γιατί τα θαλασσινά κρατάνε το αλάτι τους, πιπερώνουμε και νοστιμίζουμε με την πάπρικα.
Μπορούμε να βάλουμε ακόμη 1-2 δαφνόφυλλα και μερικούς κόκκους μπαχάρι, ανάλογα με τις γεύσεις και τα αρώματα που προτιμάμε.
Συνήθως τα καλαμαράκια βράζουν αρκετό υγρό οπότε συμπληρώνουμε περίπου 1 κούπα ζεστό νερό, ελέγχοντας όμως κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος την ποσότητα του υγρού στο φαγητό.
Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 40΄ περίπου.
Αν το φαγητό έχει παραπανίσιο ζουμί, βγάζουμε το καπάκι και βράζουμε σε πιο δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί.
Αν μας αρέσουν οι ριγανάτες γεύσεις, είναι η ώρα να ρίξουμε λίγη ρίγανη στα καλαμαράκια.
Σερβίρουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου