Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Φακές με λουκάνικο και μπέικον ...

 ... Προχτές εκεί που χάζευα την αγορά Μοδιάνο 
ψηφιακά κι από μακριά για
 λόγους ευνοήτους,
μου τράβηξε την προσοχή ένας θυρεός που θύμιζε πειρατική σημαία, μόνο που αντί για skull and crossbones είχε μια μοσχαροκεφαλή και δυο πελέκεις.

Κι αφού χάζεψα την ψηφιακή βιτρίνα με όλα τα απαγορευμένα καλούδια και τριγύρισα καθιστή και εκ του ασφαλούς το μαγαζί, κι επειδή πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, έριξα μια ματιά και στις συνταγές τους. Κι έτσι κάποιος σήμερα θα φάει ...


Φακές με λουκάνικο και μπέικον 




υλικά:
100 γρ. μπέικον
1 κρεμμύδι
2 καρότα
λίγο σέλινο
2 πατάτες
150 γρ. φακές 
3 λουκάνικα τύπου Βιέννης (εδώ λουκάνικο κοτόπουλου)
2 κουτ. γλ. λευκό ξύδι
2 πρέζες κύμινο
1 λίτρο ζωμός (εδώ 1 κύβος κότας και ζεστό νερό)







Κόβουμε το κρεμμύδι σε κυβάκια ή φέτες και τα καρότα σε ροδέλες. 
Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους.






Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το λουκάνικο να ροδίσει. Το βγάζουμε σε πιάτο.
Αν χρησιμοποιήσουμε βραστά λουκάνικα, όπως ορίζει η συνταγή, τα ρίχνουμε στο τέλος του μαγειρέματος να πάρουν 2-3 βράσεις με τη φακή.







Στο ίδιο λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι και το μπέικον να πάρουν χρώμα.







Ρίχνουμε τα καρότα, το σέλινο και τις πατάτες και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 5΄.
Νοστιμίζουμε με κύμινο και αλατοπίπερο.






Προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε.






Ρίχνουμε το ζωμό.






Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 30΄-35΄ περίπου.

Ρίχνουμε στη φακή το ξύδι και τα λουκάνικα, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.







Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο κλειστό μάτι για 5΄. 






Σερβίρουμε.






Οι φακές στην Ιταλία θεωρούνται φαγητό που φέρνει τύχη και υπάρχουν πάντα στο τραπέζι της παραμονής Πρωτοχρονιάς. Λίγο το σχήμα τους που θυμίζει νόμισμα, λίγο ένα παλιό ρωμαϊκό έθιμο κατά το οποίο έδεναν στη ζώνη τους ένα σακούλι γεμάτο φακές ελπίζοντας ότι θα μεταμορφωθούν σε χρήματα και δημιουργήθηκε η παράδοση που λέει Chi mangia lenticchie l’ultimo dell’anno, avrà fortuna e tanti soldi tutto l’anno. 
Κι εγώ που χρειάζομαι πολλά καντάρια τύχη, μαγειρεύω φακές όλο και συχνότερα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου