Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Μπακλαβάς χωρίς γλουτένη σαν ηπειρώτικα σπάργανα ...

 ... Μην κοιτάς που το 2013 κράτησα την παράδοση και φώναξα τις γειτόνισσες και τις γειτονοπούλες κι ας τις τάισα κρέπες αντί για τα παροδοσιακά σπάργανα. Τότε ήμουν μικρούλα, αθώα και ξανθούλα. Σήμερα, απαλλαγμένη και από τα τρία άνωθεν γνωρίσματα, θα καλέσω εμένα και την ίδια τα σπάργανα να φτιάξουμε ...


Μπακλαβάς χωρίς γλουτένη σαν ηπειρώτικα σπάργανα



υλικά:
φύλλα κρούστας χωρίς γλουτένη (Marinos Kosmas)
καρύδια τριμμένα (εδώ και αμύγδαλα και φυστίκια Αιγίνης)
βούτυρο ή μαργαρίνη
κανέλλα, γαρύφαλλο, καστανή ζάχαρη

Για το σιρόπι:
1,5 κούπα ζάχαρη
1,5 κούπα νερό
χυμός λεμονιού





Το πόσα φύλλα θα βάλουμε και πόσο ψηλός θα είναι ο μπακλαβάς καθώς και το πόση γέμιση, εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας. Ο τουρκικός μπακλαβάς έχει όλη τη γέμιση στη μέση, εγώ έβαλα και ανάμεσα στα φύλλα μερικές κουταλιές. Κι ακόμη δε βουτύρωσα το κάθε φύλλο αλλά σποραδικά κάποια βάζοντας τα άλλα σκέτα αλλά βουτυρώνοντας πολύ καλά το ταψάκι και τα πανω φύλλα.



Αλέθουμε τα καρύδια (ή και άλλους ξηρούς καρπούς στο multi). Νοστιμίζουμε με λίγη ζάχαρη και αρωματίζουμε με κανελλογαρύφαλλα.





Λυώνουμε το βούτυρο/μαργαρίνη στα μικροκύματα, σκεπασμένο και σε μέτρια ένταση για να μη σκάσει και πιτσιλίσει το σύμπαν.





Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος.





Στρώνουμε μερικά φύλλα (6-7), βουτυρωμένα όλα ή κάποια μόνο.





Ρίχνουμε μερικές κουταλιές γέμιση.

Συνεχίζουμε με άλλα τόσα φύλλα.

Βουτυρώνουμε και αδειάζουμε τη γέμιση εκτός από 2-3 κουταλιές.





Καλύπτουμε με άλλα 6-7 φύλλα ρίχνοντας ανάμεσά τους την υπόλοιπη γέμιση.





Κόβουμε σε τρίγωνα με κοφτερό μαχαίρι.





Βουτυρώνουμε πολύ καλά τα πάνω φύλλα.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄. 





Το φύλλο δεν θα πάρει τόσο χρώμα ούτε θα γίνει όσο τραγανό είναι το φύλλο κρούστας.





Βράζουμε για 5΄ τα υλικά του σιροπιού και περιχύνουμε το μπακλαβά.





Τρατάρουμε.






Είναι μια μάλλον αυτοσχέδια δημιουργία, η πρώτη επαφή μου με το φύλλο κρούστας χωρίς γλουτένη. Το αποτέλεσμα έμοιαζε πολύ με τα παραδοσιακά ηπειρώτικα σπάργανα που έφτιαχνε κι η γιαγιά μου παραμονές Χριστούγεννα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου