Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικο αστέρι από σφολιάτα ...

... Τ' αστέρι του βοριά θα φέρει ξαστεριά, άστρο φωτεινό θά 'βγει γιορτινό, κανένα τους όμως δεν τρώγεται.
Ενώ το δικό μου είναι και χριστουγεννιάτικο, είναι και όμορφο, είναι και γιορτινό, είναι και βρώσιμο. Διότι είμαι και πλεονέκτρα είμαι και λογική όταν πεινάω ...


Χριστουγεννιάτικο αστέρι από σφολιάτα



υλικά:
3 φύλλα σφολιάτας
μαρμελάδα ράσμπερρυ ή άλλο κόκκινο φρούτο

1 αυγό




Αν θέλουμε ένα μεγάλο αστέρι, χρησιμοποιούμε 3 φύλλα σφολιάτας και κόβουμε κύκλους με μεγαλύτερη διάμετρο. Επειδή το δικό μου είναι Ι.Χ. και μινιόν, έκοψα μικρότερους κύκλους από τα 2 φύλλα και ένωσα τα κουρελάκια για τον τρίτο κύκλο - χωρίς την κιμωλία ή τα prequel.
Μια επιλογή με τίμημα την ταλαιπωρία της σφολιάτας και λιγότερο φούσκωμα.

Και διάλεξα μαρμελάδα ράσμπερρυ για το φωτεινό κόκκινο χρώμα της. Χρησιμοποιούμε μαρμελάδα στο χρώμα που προτιμάμε ή πέστο, λίγο τυρί και κουκουνάρι αν θέλουμε το αστέρι πράσινο και αλμυρό.




Ανοίγουμε τα φύλλα της σφολιάτας και ενώνουμε τα τσακίσματα που συνήθως σπάνε με το άνοιγμα.





Κόβουμε 3 ισομεγέθεις δίσκους.

Οι δικοί μου έχουν διάμετρο 25 εκ. 





Βάζουμε τον πρώτο δίσκο πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τον αλείφουμε γενναιόδωρα με μαρμελάδα.





Καλύπτουμε με το δεύτερο δίσκο και αλείφουμε ξανά με μαρμελάδα.





Βάζουμε και τον τρίτο δίσκο ολοκληρώνοντας τη συναρμολόγηση.





Βάζουμε στο κέντρο του γλυκού ένα κουπ πατ ή ποτήρι με διάμετρο 6-7 εκ.

Ξεκινώντας περιφερειακά του ποτηριού, κόβουμε σταυρωτά σε 4 κομμάτια.





Στη συνέχεια κόβουμε κάθε κομμάτι που προέκυψε στα 3 και έχουμε 12.





Πιάνοντας κάθε κομμάτι από την άκρη το στριφογυρίζουμε πολλές φορές.

Ενώνουμε ανά δύο τις άκρες των διπλανών κομματιών.





Αλείφουμε την επιφάνεια του γλυκού με χτυπημένο αυγό. Αν θέλουμε να το αποφύγουμε, αλείφουμε με λίγο γάλα.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 25΄ περίπου, ανάλογα με το φούρνο και τις λειτουργίες του.





Ξεφουρνίζουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.





Τρατάρουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου