Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Λαχανοσαλάτα πολίτικη ...

 ... Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή σαλάτα. Κάτι τέτοιους τίτλους, τάχα μου ευφυολογώντας ή λογοπαίζοντας, δεν βάζουν αυτές τις μέρες τα περιοδικά που φροντίζουν -απ' την καλή τους την καρδιά, σαν τον Παπαγιαννόπουλο- να μας βοηθήσουν να στρώσουμε το τέλειο χριστουγενννιάτικο τραπέζι, τον τέλειο μπουφέ της παραμονής, το τέλειο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι; 
Και να τα ζαρκάδια, οι μαύροι χείρ-οι, τα ελάφια και οι black angus σπαλομπριζόλες, και να η πάπια χήνα μου νά 'χεις το κρίμα μου, και να τα πατέ και τα φουά γκρα, και 
να τα αλάτια βράχων και Ιμαλαΐων, και να τα αλλαντικά ωρίμανσης και τα τυριά παλαίωσης, και να τα εισαγόμενα κρασιά κι οι μοναστηριακές μπύρες, τα κοκτέιλ κι οι σαμπάνιες, τα μάνγκο, τα σμέουρα και τα αβοκάντα, και να τα λάδια τρούφας και τα ακριβά μπαλσάμικα, και να αδερφέ μου που δε μάθαμε να πορευόμαστε ήσυχα κι απλά ...


Λαχανοσαλάτα πολίτικη



υλικά:
150 γρ. άσπρο λάχανο
2-3 καρότα
μισή σκελίδα σκόρδο
1 μικρό ξινόμηλο
1 μπαστουνάκι σέλερυ
μαϊντανός ψιλοκομμένος
πάπρικα (εδώ καπνιστή γλυκιά και μια πρέζα καυτερή)

σπόροι ροδιού

Για το ντρέσσινγκ:
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές χυμός λεμονιού
1 κουταλιά πετιμέζι
1 κουτ. τσ. μέλι
1 κουταλιά μουστάρδα





Ψιλοκόβουμε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες ή το τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη.

Τρίβουμε και τα καρότα. 

Κόβουμε το ξινόμηλο σε πολύ λεπτές φέτες και το ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού.




Ανακατεύουμε το λάχανο με το καρότο, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα πατάμε με τα χέρια μας να σπάσουν λίγο οι ίνες τους.





Ρίχνουμε το σκόρδο πολτοποιημένο, το σέλινο, το μαϊντανό, το ρόδι και το ξινόμηλο.




Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και την πάπρικα.





Ανακατεύουμε καλά.





Ρίχνουμε στο ελαιόλαδο το χυμό λεμονιού και δουλεύουμε με πηρούνι ή τον αυγοδάρτη.





Προσθέτουμε το πετιμέζι, το μέλι, τη μουστάρδα και λίγο αλατοπίπερο.

Ανακατεύουμε πολύ καλά.







Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσσινγκ και ανακατεύουμε.





Σερβίρουμε.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου