... Μπορεί le temps des cerises να έρχεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή, αλλά ο καιρός των κουραμπιέδων ήρθε φέτος πιο νωρίς, κοντομάνικο φόραγα όταν τους έφτιαχνα κι ας ήτανε αρχές Νοέμβρη. Διότι, αφού η κόρη μου δεν μπορούσε να έρθει τα Χριστούγεννα, έφερα τα Χριστούγεννα μόλις ήρθε η κόρη μου. Μελομακάρονα να φάει μέχρι σκασμού κι η μεγάλη της αδυναμία, οι κουραμπιέδες, που κάθε χρόνο λέω δεν θα φτιάξω κι όλο ξανασηκώνω τα μανίκια.
Δεν είναι που έχει κάποια δυσκολία η συνταγή, απλή είναι και την περισσότερη δουλειά την κάνει το μίξερ. Θέλει όμως την προσοχή της στο πλάσιμο, να γίνονται ομοιόμορφοι οι κουραμπιέδες και να τρυπώνω μυγδαλάκια στον καθένα προσεκτικά, ούτε λίγα ούτε πολλά, να τα βρίσκεις σε κάθε μπουκιά αλλά να μη τρυπήσουν τη ζύμη και σκάσει στο ψήσιμο, θέλει και το ψήσιμο προσοχή να μην παρασκουρύνουν - τέλος πάντων, όχι που να το παινευτώ αλλά κάθε χρόνο γίνονται και καλύτεροι. Έργα τέχνης που θα μπορούσαν να εκτεθούν στα ζαχαροπλαστεία της Βιέννης, λέει ένας φίλος δύσκολος που έχει φάει τα γλυκά και τη Βιέννη με το κουτάλι ...
Κουραμπιέδες για τα Χριστούγεννα
υλικά:
250 γρ. βούτυρο
150 γρ. αραβοσιτέλαιο
3/4 κούπας ζάχαρη άχνη
1/2 σφηνάκι τσίπουρο
1/2 κουτ. γλ. baking powder
2 βανίλιες
αμύγδαλα καβουρντισμένα (χοντροκομμένα και με το φλούδι)
650 – 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία και σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μοσχομυρίσουν.
Εναλλακτικά, τα περνάμε από τα μικροκύματα μέσα σε ρηχό πιάτο και ανά 1΄-2΄ σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι επίσης να μοσχομυρίσουν. Αυτό έκανα κι εγώ που δεν είμαι εναλλακτικός τύπος αλλά κάνω αιματηρή οικονομία δυνάμεων.
Κόβουμε με μαχαίρι τα αμύγδαλα σε κομμάτια.
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψει (περίπου 15΄).
Ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10΄.
Προσθέτουμε την άχνη, τις βανίλιες και το baking powder.
Ρίχνουμε και το τσίπουρο, ηπειρώτικο και προφανώς χωρίς γλυκάνισο.
Συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να φουσκώσει (περίπου 10΄- 15΄ακόμη).
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι.
Μπορεί να μη χρειαστεί όλο ή να χρειαστεί λίγο παραπάνω.
Όταν η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μαζεύεται γύρω από το γάντζο του μίξερ είναι έτοιμη.
Αφαιρούμε το εξάρτημα και ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι, να ενσωματώσουμε αλεύρι που τυχόν έμεινε στα πλάγια του κάδου.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά τη ζύμη με το χέρι μας.
Στην πορεία αποδείχθηκε πως παραήμουν γενναιόδωρη με τα αμύγδαλα, οπότε αφαίρεσα κάποια στο πλάσιμο.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε, φροντίζοντας ο καθένας να έχει μέσα τουλάχιστον 2-3 μυγδαλάκια.
Τους πατάμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας και τους βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου.
Μόλις οι κουραμπιέδες κρυώσουν ελαφρά τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, εγώ προτιμώ λίγη.
Τρατάρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου