Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Φακές σούπα με ντομάτα ...

 ... Οι δικές μου φακές έχουν προχωρήσει μερικά βήματα παρακάτω από τις φακές της γιαγιάς μου που τις έφτιαχνε μόνο με σκόρδο και δαφνόφυλλο. Τις φτιάχνω σωτάροντας πρώτα κρεμμύδι, κολοκυθάκι, καρότο, πατάτα και ντομάτα, κάτι που τις ενισχύει και σε γεύση και σε εμφάνιση. Η ιταλική εκδοχή που είδα σήμερα έχει μπόλικη ντομάτα και μια άκρως ενδιαφέρουσα προσθήκη αντσούγιας στο αρχικό σοφρίτο ...


Φακές σούπα με ντομάτα



υλικά:
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο σε κυβάκια
1 κλαράκι σέλινο
2-3 αντσούγιες σε λάδι (προαιρετικά)
300 γρ. φακές (εδώ βρασμένες από κονσέρβα)
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
2-3 φυλλαράκια φασκόμηλο

κρουτόν




Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή σωτέζα και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και μία πρέζα αλάτι.



Τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν (5΄-10΄).

Προσθέτουμε τις αντσούγιες και ανακατεύουμε να διαλυθούν και να δώσουν γεύση στα λαχανικά.





Ρίχνουμε τις φακές, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη ντομάτα.

Αρωματίζουμε με το φασκόμηλο.

Μόλις πάρουν βράση, συμπληρώνουμε νερό να σκεπαστούν καλά και αλατοπιπερώνουμε. 

Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 35΄-40΄, ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.

Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και, αν υπάρχει παραπανίσιο υγρό, βράζουμε για λίγο χωρίς το καπάκι.


Παραλλαγή-ξεστράτισμα από την αρχική συνταγή με βρασμένες φακές από κονσέρβα:

Ρίχνουμε στα σωταρισμένα λαχανικά τη ντομάτα, γεμίζουμε την κονσέρβα ζεστό νερό που θα την ξεπλύνει κιόλας και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, αρωματίζουμε με το φασκόμηλο, που εδώ αντικαταστάθηκε από δαφνόφυλλο και αλατοπιπερώνουμε.



 

Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 15΄, ρίχνουμε τις φακές μαζί με το υγρό τους και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10΄. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

 

  

 

 

Σερβίρουμε τη φακή με λίγο ωμό ελαιόλαδο και κρουτόν.

 

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου