Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Μελομακάρονα …

Ήμουν μικρούλα κι άπραγη στον κυβερνοχώρο όταν πρωτανέβασα τα μελομακάρονά μου το μακρινό 2010. Τώρα λοιπόν, που είμαι μεγάλη κι άπραγη, λέω να τα ξανανεβάσω. Λίγο πιο αναλυτικά, λίγο πιο παραστατικά και λίγο πιο φωτογραφικά.
Η συνταγή είναι η ίδια, αυτή που κάνω ανελλιπώς αρκετές φορές το χρόνο. Και είναι αφράτη και μοιραία …

 

Μελομακάρονα

 

ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

 

υλικά:
1170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. ζάχαρη άχνη
380 γρ. χυμός πορτοκαλιού
525 γρ. ηλιέλαιο
45 γρ. φυτίνη (ή μαργαρίνη) λυωμένη
3 γρ. σόδα, 4 γρ. αμμωνία
κανέλα, γαρύφαλλο
ξύσμα πορτοκαλιού


Για το σιρόπι:
1 κιλό νερό
1400 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
1 πορτοκάλι
κανελόξυλο

 

 

 

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Βράζουμε για 4΄-5΄ τη ζάχαρη με το νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει το μέλι, το πορτοκάλι –μαζί με τη φλούδα του και κομμένο στη μέση- και ένα κανελλόξυλο. 

Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Κατά τη διάρκεια του μελώματος, ίσως χρειαστεί να το ζεστάνουμε ελαφρά ξανά.

 

 

ΣΙΡΟΠΙ

 


 Ρίχνουμε στο ηλιέλαιο το ξύσμα, τη φυτίνη, την άχνη, την αμμωνία, τη σόδα και τα κανελογαρύφαλλα και ανακατεύουμε καλά με το χέρι. 

Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ξανά. Αν αφρίσει το μείγμα δεν ανησυχούμε, οφείλεται στην αντίδραση των οξέων του πορτοκαλιού με τη σόδα και την αμμωνία.

   


SAM_4331

 SAM_4333

 SAM_4335

 


 Ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι. Ξεκινώντας από το κέντρο, κάνουμε κυκλικές κινήσεις με το χέρι βοηθώντας το αλεύρι να ενσωματωθεί σταδιακά στο μείγμα.

  


SAM_4336

 SAM_4337

  


Ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να ζυμώνουμε, μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Και δεν ζυμώνουμε, για να μη βγει ξανά το λάδι του μείγματος στην επιφάνεια.

 


 SAM_4338

 SAM_4339

 SAM_4342

  


Κόβουμε μικρά κοματάκια ζύμη και τα πλάθουμε ανάμεσα στις παλάμες μας. Αν θέλουμε πιέζουμε ελαφρώς τις άκρες τους σχηματίζοντας μυτούλες και δημιουργούμε σχέδια στην επιφάνειά τους με πηρούνι. 

Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα στα ταψιά.

  


SAM_4346

 SAM_4347

 


 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20΄περίπου. Αν θέλουμε να ψήσουμε 2 ταψιά μαζί, χρησιμοποιούμε τη λειτουργία του αέρα προσαρμόζοντας ανάλογα το χρόνο του ψησίματος.

  


SAM_4348

 SAM_4349

 SAM_4351

  


Ρίχνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα αφήνουμε να τραβήξουν σιρόπι για 3΄-5΄. Τα γυρίζουμε με πηρούνι από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε για άλλα 3΄-5΄.

  


ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ 2

 SAM_4353

 ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ

 


 Βγάζουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με μέλι και τα πασπαλίζουμε με καρύδια, ανακατεμένα με λίγη ζάχαρη, κανέλλα και γαρύφαλλο.

  


SAM_4354

 

ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 2

  

SAM_4355

 

 



 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου