Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Κρεμμυδόπιτα με σφολιάτα ...

 ... Σήμερα νιώθω πλούσια, τόσο πλούσια που θα φτιάξω κρεμμυδόπιτα. Θα το ρίξω έξω μια φορά, θα το κάψω κυρ-Στέφανε, ας λέει 1000 γραμμάρια η συνταγή, βάλε κι άλλα 100, ο νιος είναι λεβέντης. Χαλάλι το έξοδο.
Τι ποιο έξοδο, παιδί μου; Δεν είδες τα οικονομικά φύλλα, δε διάβασες το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, 1,45 έκλεισε το κρεμμύδι σήμερα, πoύλα μετοχές twitter και αγόρασέ μου κρεμμύδια. 
Και να πεις ότι δεν τά 'λεγα το Γενάρη, και τά 'λεγα και τά 'δειχνα.

Κι αν η κόμησσα της Κέρκυρας ήξερε πού θα φτάναμε, θα έβαζε στη χαρτοσακούλα το κολιέ, το βραχιόλι και το δαχτυλίδι από του Πιτσιλού και θα κράταγε το εν κρόμμυον ...

 

  Κρεμμυδόπιτα με σφολιάτα

 

 

 

υλικά:
1 κιλό ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1/2 ματσάκι άνηθος
θυμάρι
1 πρέζα καπνιστή πάπρικα

2 φύλλα σφολιάτας

προαιρετικά: 
φέτα ή μη γαλακτοκομικό προϊόν
ημίσκληρο τυρί
1 μικρό πράσο (χωρίς τα φύλλα)
ροδέλες πιπεριάς





Καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα κόβουμε πρώτα στη μέση και μετά σε φέτες.




Καθαρίζουμε και πλένουμε  τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες.

Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα και ρίχνουμε πρώτα τα ξερά κρεμμύδια.





Ανακατεύουμε να λαδωθούν και να σωταριστούν ελαφρά.

Καπακώνουμε και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν και να πέσουν σε όγκο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.





Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε για λίγο όλα μαζί.

Αν έχουμε και θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε μαζί με τα κρεμμύδια ένα μικρό πράσο ή 1-2 πιπεριές σε ροδέλες.

Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με πάπρικα και θυμάρι.





Εγώ έβαλα και ένα ζωμό και ελάχιστο λευκό κρασί.




 

Ρίχνουμε πολύ λίγο νερό.

Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 10΄-15΄, να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.





Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μαϊντανό και άνηθο και αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν ελαφρά.





Εμπλουτίζουμε προαιρετικά με φέτα/μη γαλακτοκομικό προϊόν και/ή ημίσκληρο τυρί.





Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί.

Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.





Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.






Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.

Κλείνουμε και γυρίζουμε τις άκρες.





Αν θέλουμε αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με χτυπημένο αυγό ή γάλα.

Πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο ή/και παπαρουνόσπορο.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου (κατά προτίμηση στη λειτουργία του θερμού αέρα), για 35-΄40΄ ή μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ωραίο χρώμα η σφολιάτα.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα σε θερμοκρασία δωματίου για 10΄.





Σερβίρουμε.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου