Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Καβουρομακαρονάδα …

… Εδώ σε θέλω κάβουρα, να νοστιμίσεις με το ζουμί σου και το λιγοστό αλλά ασύγκριτα νόστιμο ψαχνό μια νηστίσιμη μακαρονάδα. 
Και δεν μπορεί κανείς να μου πει πια ‘καλά είν’ τα φαρδομάνικα, μα είναι για δεσποτάδες ’. Ξεφτέρι έγινα και στο καρντιναλιζέ και στο ξεψάχνισμα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν …


Καβουρομακαρονάδα



ΕΤΟΙΜΗ
  



υλικά:
2 μεγάλα καβούρια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροτριμμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
ντομάτα στον τρίφτη
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
2-3 λιαστές ντομάτες (προαιρετικά)
λίγο άσπρο κρασί
νερό από το βράσιμο των καβουριών
250 γρ. λινγκουίνι ή σπαγγέτι
πόδια, δαγκάνες και ψαχνά των καβουριών
μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)






Βράζουμε τα λινγκουίνι στο νερό στο οποίο βράσαμε τα καβούρια, αλατίζοντάς το ελαφρά. 

Παράλληλα ετοιμάζουμε μια κλασσική σάλτσα ντομάτας, σωτάροντας σε λίγο λάδι πρώτα το ξερό κρεμμύδι και μετά τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. 

Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τις λιαστές ντομάτες και λίγο από το νερό στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά. 

Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να γίνουν τα λινγκουίνι (10΄ περίπου). 

2΄-3΄ πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε στη σάλτσα τα πόδια και τις καβουροδαγκάνες και ανακατεύουμε καλά. 


Στραγγίζουμε τα λινγκουίνι, τα περιχύνουμε με λίγο λάδι και τα βάζουμε σε πιατέλα.




ΣΑΛΤΣΑ
    ΛΙΝΓΚΟΥΙΝΙ 



Ρίχνουμε στη σάλτσα τα καθαρισμένα ψαχνά των καβουριών και ανακατεύουμε απαλά.

Ρίχνουμε τη σάλτσα στα λινγκουίνι.



 
ΣΥΖΕΥΞΙΣ    ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ


Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας, προαιρετικά, με μαϊντανό.
Σ’ εμάς το απαγορεύει ρητά η θυγάτηρ.



ΕΤΟΙΜΗ ΠΙΑΤΕΛΑ
   
 ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ




Μπορούμε να μη βάλουμε στη σάλτσα ολόκληρα τα πόδια και τις δαγκάνες, αλλά να τα ξεψαχνίσουμε κι αυτά και να προσθέσουμε στο τέλος το κρέας τους. 
Όταν είναι ολόκληρα όμως, βγάζουν ζουμί κι αλμύρα μέσα στη σάλτσα και νοστιμίζουν και τα ίδια, αφού η σάλτσα τρυπώνει όπου βρει. 
Και είναι και πιο εντυπωσιακά στο σερβίρισμα, ακόμη κι αν πασαλείβεσαι λίγο παραπάνω για να τα καθαρίσεις και να τα φας. Αν δε βρέξεις …










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου